Pidoš komentáře u knih
Knížka objevená v knihobudce, jako milovník Jizerských hor jsem po ní s radostí sáhla a s radostí ji i četla.
Příběh Jirky, který se z nutnosti ocitl na tři čtvrtě roku v odlehlé osadě přímo v lůně Jizerských hor (v knize Bukovec, v reálu by mohlo jít o Jizerku), je dětsky milý, je tu hezky vylíčena jak příroda a lesní práce, tak různé figurky horské vesničky počátku šedesátých let a jejich vztahy - vylíčeny ovšem značně idealisticky, ale ta nekonfliktnost mi u dětské knížky vyhovuje. Proti srsti mi bylo několik poznámek v komunistickém duchu (o kapitalistech, o "lakotě jedné kulacké" a podobně), které tam byly přilepené tak trochu navíc, jako by si je autor nedokázal odpustit a chtěl tím ve své době dodat knize nějakou přidanou hodnotu... Jde o nějakých pět sedm vět v celé knížce, které jsou tam opravdu naprosto zbytečné a kazí mi trochu celkový dojem z knihy.
Přesto dávám 5 hvězd, protože jsem se k příběhu Jirky, Miloty, Anity, starého pana Rotta, mladého Šimši i všech ostatních v kulisách jizerskohorské přírody moc ráda každý den vracela, dokud nebylo všech 240 stránek přečtených.
Knížku jsem koupila jedenáctiletému synovi, ale ještě před ním jsem ji během dvou dnů přečetla sama. Napínavé letní dobrodružství s neobvyklou zápletkou mě vtáhlo do děje, knížka se čte lehce a člověk ji ani nechce odložit, aby se dozvěděl, jak to dopadne. Nastíněný je i vztah dětí a dospělých, s tím, že není vždy všechno tak jednoznačné, jak se zdá.