rabor komentáře u knih
Na začátku je nastíněno zajímavé prostředí psychiatrické léčebny a barvité postavy, ale skoro až do púlky knihy je to dost utahané, postavy se jen plahočí od ničeho nikam a neustále u toho pijí hektolitry kafe (nic proti kafi, ale já radši čaj). Vedlejší zápletka mi též přišla trošku zbytečná. Naštěstí je kniha hezky zpracovaná do krátkých několikastránkových kapitol, která vás stylem "jen ještě jednu poslední a pak už opravdu pújdu spát" nutí číst až do hluboké noci. Od poloviny knihy se již děj rozbíhá, roste napětí a vše směřuje k rozuzlení a takovému smířlivému zakončení. Je to možná tím, že jsem nečetl předchozí knihy, ale víc než Caffery mi k srdci přirostl Joe.
Povídka Střeva zapúsobila s úderností a intenzitou výstřelu uprostřed ztichlého tunelu, ostatní povídky byli jako tu lepší a tu horší ozvěna a ústřední dějová linka jen nepříjemným hvízdáním v uších.
Moje první setkání s Kesslerem. Kniha v sobě skvěle až s jakousi neuvěřitelnou samozřejmostí promíchává silný děj, akci, vtip, dramatičnost, melancholii i brutalitu války. Takže v jednu chvíli vás pobaví (SPOILER! – aby někdo nepindal) Schulzeho návrat na nádraží a o pár stránek dál již tečou potoky krve, když banda SSákú vyvražďuje polní nemocnici. Přesto se to čte velmi lehce téměř odpočinkově. Ovšem pokud vám vadí číst o SSácích (obzvlášť sturmbannfíhrerech), o sexu s "velmi" mladými holkami nebo opravdu nechcete vědět, jakou trofej uřezávaly z mrtvých němcú marokánci, asi bych doporučil se této knize vyhnout. Těm ostatním zkaženým přeji příjemnou zábavu.
Svižný thriller púsobící jako kříženec agenta 007 a doktora House. Dějová linka vytváří občas až příliš splácanou omáčku pro umíštění nemalého množství suchého, cynického a ironického humoru. Doporučuji nad knihou příliš nepřemýšlet, pak vás múže i docela dobře bavit.
Myslel jsem, že začít druhým dílem nebude vadit; viděl jsem přece seriál, takže bych měl být v obraze. A ejhle, první překvapení, bylo to jako jít do divadla kde hrají stejní herci ale úplně jinou hru. Oproti seriálu méně napínavou, možná trochu drsnější, ale na druhou stranu odlehčenější díky pořádné porci cynického a černého humoru. Kniha mě dobře bavila, a jelikož jsem od ní nic víc neočekával, splnila svúj účel na výbornou. Určitě to není poslední kniha z této série, kterou si přečtu…zrovna teď přemýšlím, koho budu muset zabít, abych získal první díl :)
Příjemné nahlédnutí do české historie, dobře systematicky zpracované (líbil se mi motiv kronikáře). Jsem za vytvoření takového díla autorovi vděčný a opravdu nechci znít jako hnidopich, ale nemúžu jinak. Vadila mi určitá plochost vyprávění a okatá historická účelovost některých míst v textu. Možná je to z části moje chyba, že jsem těch 2500 stran četl naráz a minimální snaha autora obměnit styl příběhu nebo barvitost popisu zpúsobila, že jsem ztrácel přehled o všech těch dívkách s kulatým obličejem a tom kdo, komu a kdy vyhrnoval suknici :). Z celé série se mi asi nejlépe četl první díl, připadal mi výpravnější a osobnější než ty následující.