RadimBerka RadimBerka komentáře u knih

☰ menu

Velké říše kočovníků Velké říše kočovníků Milan Škoda

(SPOILER) K titulu Velké říše kočovníků bylo velmi obtížné se dostat, u vydavatele a knihkupců beznadějně vyprodaný, štěstí se na mě usmálo až v antikvariátu, kde jsem si knížku ve výborném stavu koupil - dobře jsem udělal.

Téma je jasné, stručně podané dějiny kočovných kmenů, jejich vliv na okolní kmeny a velké říše, jako například Čína. Jelikož byla většina nomádů negramotných (v tom 3. století př. n. let. taky proč, že jo), pochází drtivá většina informací od jejich vyspělejších sousedů, proto knihu provází spousta hypotéz, které jsou důsledkem neúplnosti, lépe řečeno nedostatku informací a občasnému přehánění ze strany písařů, což je v té době pochopitelné.

Dílo obsahuje spoustu zajímavých informací a poznatků, knihu doporučuji číst lineárně, jelikož jednotlivé kapitoly na sebe volně navazují (autor staví další kapitoly na tom, co již dříve napsal), čtenáři se určitě hodí znalost zeměpisu, hlavně regionů, aby si mohl představit, kde se daný kmen nacházel. Velký prostor je věnován také původu a řeči kočovníků, povšiml jsem si, že většina kmenů byla buď indo-evropského nebo turkického (a mongolského) původu.

Mezi dnešní národy, jejichž předci žili jako kočovníci patří například Maďaři, Mongolové, Turci, Tibeťané a do určité míry také Bulhaři (dnešní Bulhaři mají málo společného s dávnými Volžškými Bulhary)

Kniha podle mě skvěle zpřístupňuje informace pro každého nadšeného čtenáře, poskytuje základní náhled do společnosti a historie kmenů a může sloužit jako skvělý odrazový můstek pro další studium.

I když nepatří mezi četbu před spaním, jsem s koupí spokojen a vřele doporučuji!!!

24.06.2024 5 z 5