Raldes komentáře u knih
Na začátku je důležité říct, že ač jsem fanoušek Zaklínače, tak k tomuhle sem nepřistupoval s žádným přehnaným očekáváním, ani naopak s odporem typu "kdo to tu znesvěcuje Zaklínače". Má to tedy se Zaklínačem něco společného? Minimálně. Jen "vypůjčené" zaklínačské povolání, které není jedna ku jedné stejné, jako originální předloha. Asi něco, jako když Tolkien přinesl elfy, skřety atd. a ostatní autoři fantasy si je vypůjčily a udělaly k obrazu svému. Čili základ je slušný a mohlo by se jednat o ucházející fantasy. Bohužel ani sebekvalitnější základ zjevně nestačí. Jednoduše.. Je to hrůza, přetrpěl jsem prvních pár kapitol a dál jsem nemohl (a to většinou vše dočítám). V předmluvě se mluví o tom, jak jsou ostatní příběhy knížek nudné, málo uvěřitelné, nerealistické a nedospělé či co.. no a ten dospělí příběh si paní "autorka" asi představuje tak, že na každé stránce chce někdo sex, nebo má sex, nebo tam jsou temní elfové s magii sexu a permanentně tam všichni nadávají.. jo a občas tam neuvěřitelně "drsná" hlavní hrdinka někomu vyndá ven střeva.. Teda alespoň v tomhle duchu se to táhlo tech cca 50 stránek co sem dal. Tak pro představu nastíním hlavní myšlenku prvních tří kapitol. (takže pokud si někdo i přes to co jsem tu napsal chce knížku přečíst tak pozor přichází spoiler!)
Prolog: temní elfové unesou a znásilní prostitutku (se kterou minulou noc strávil zdejší "Geralt" a tak se jí pochopitelně snaží zachránit). Btw narozená holčička je hlavní hrdinka knížky Lota (která byla "inspirovaná" Ciri) a zdejší "Geralt" se stane jejím opatrovníkem.
Kapitola jedna: Zaklínačský učitel znásilňuje jednoho žáka (kterého shodou okolností má v posteli i hlavní hrdinka.. první část kapitoly se totiž točí okolo toho, že to strašně chce, ale "Geralt" ji v tom brání). No a tak naše strašně "drsná" hrdinka docílí toho, že zmíněnému učiteli budou střeva roztahána po půlce zaklínačské školy.
A kapitola dva: nemám tušení.. začíná to tím, když Lota (nyní již plnohodnotná zaklínačka) potká elfa, který pronese trapně absurdní balící hlášku o tom, že jí chce a o tři řádky dál spolu začnou spát... a tehdy sem si řekl, že se to dál rozhodně nezlepší a knížku odložil.
Pro mě celkem zklamání. A to rozhodně ne z toho, že by se už po páté jednalo o stejnou "Langdonovku". S tím sem počítal a to jsem taky chtěl. Ani lehký odklon od umění (nemyšleno toho moderního) a historických kulis, který sem na celé sérii miloval mi až tak nevadí. Ale to, že sem již na dvousté stránce (čili tak čtvrtina knihy) věděl jak to dopadne a jaký "úžasný" zvrat bude na konci je vážně na nic. Celkově mě pak knížka moc nebavila a dočítal jsem jí jen z "povinnosti" a abych se utvrdil v tom, jak strašně neoriginálně knížka skončí (a jestli sem se s mým odhadem nemýlil... což bohužel nemýlil).
Tím neříkám, že je to hrozná knížka a ti kterým se líbí nemají vkus, nebo něco podobného. Jen mě osobně vážně nesedla.