Ravl komentáře u knih
Pro milovníky Janáčkova díla i života. Doplněné dobovými fotografiemi. Příjemné a zajímavě čtení.
Autor skvěle popisuje pocity, které se dostavují mnoha lidem po migraci " za lepším životem". Jak nadčasové... A za vším jen lidská hamižnost po penězích.
Zajímavé jsou zmínky o Československé 310. peruti. Zamrazilo mě při informaci, že průměrný věk pilotů RAF byl 21 let! Do roka všichni, se kterými se pisatel knihy sblížil zahynuli.
Nic není v životě černobílé, ani události v Listopadu 1989. I když se nám mainstream snaží vnutit jednu pravdu, pro šťastné zítřky nových ideologii.
Styl psaní mě vyhovoval i inspiroval. Popis této poutnické cesty má i duchovní rozměr. Tím může být pro některé čtenáře i lákavější.
Je pro mě překvapením, proč je Jíří Mucha tak málo čteným autorem. Dovede krásně pracovat s naší mateřštinou a často se v textu objevují myšlenky, které nelze jen tak přejít.
Téma obou novel je nadčasové. Zvláště v době, kdy je tu znovu enormní snaha rozdělit svět na ty dobré a na ty zlé. Jako pokaždé v historii, za toto uměle vyvolávané černobílé vidění světa ve jménu ideologie peněz a moci zaplatí nejvíce běžní lidé.
Skvěle napsaná kniha. Doporučuji všem, kteří mají rádi povídky i romány I. B. Singera.
"Původně to nepřátelé nebyli, stali se jimi, až když dostali zbraně. Zamyslel jsem se nad tím, přestože jsem věděl, že moje logika možná není úplně správná. Ale došlo mi, že právě zbraně nám vnutily válku. Na světě bylo tolik zbraní, že nakonec získaly převahu nad lidmi a proměnily je v nepřátele..."
Erich Maria Remargue
Kniha potěší každého, kdo má rád Jana Wericha, přírodu a rybaření. Prostřednictvím vzpomínek Werichova "parťáka" z ryb Jožko Strnada máme možnost poznat další z lásek tohoto jedinečného herce,klauna a člověka.
V druhé a třetí části knihy, poznáme cituji: "Parazita neboli veš vodní". Je jím jistý Miroslav Batík, autor pěti zcela smyšlených sbírek nesmyslů o rybaření s Janem Werichem, které lze s čistým svědomím zařadit do žánru sci-fi. Vrcholná ukázka toho, jak lze vydělávat na člověčinou zářící osobnosti, jakou bezesporu Jan Werich byl.
Další ze Singrových mistrovských kousků. Neustálý vnitřní boj hlavní postavy s vlastním svědomím, na kterou ze stran dobra či zla se dát. Jako ve většině autorových povídek či románů i zde můžeme nasát atmosféru Židovské komunity a odcizení se postav, které toto duchovní i národnostní společenství z různých důvodů opustili. Singer prostřednictvím života a chování svých literárních hrdinů staví samotné čtenáře před otázku smyslu života a schopnosti se v pravý čas správně rozhodnout. Pět hvězdiček...