Riedle komentáře u knih
Pan Jan asi četl jinou knížku než já. Nečekal jsem předsmrtná "moudrá slova starce", něco jako "lidé bděte" nebo "více světla", čekal jsem Hemingwaye. Toho jsem dostal - robustního strohého vypravěče, mužného, tragického, neporaženého. Je to znovu variace na téma: Člověka lze zničit, ale ne porazit. Místo žraloků jsou tu býci a místo rybáře umělci, kteří vědomě nasazují život. Jenže autor jako obvykle nepíše pro malátné a neposkytuje vysvětlující komentáře, žádné "stranou" a "na okraj", jde přímo k věci, natož aby někomu vnucoval "moudrost starého muže" nebo se zabýval "uňuňanou" (to je jeho výraz) poetikou. Ale bez poetiky to není. Je to plné poetiky, jenže hemingwayovské, úsporné, neufňukané, neokázalé - a rázné. "Prosté jako matematika a vroucné jako milování..." Řeč je o býčích zápasech, a jak by také ne, je to reportáž z býčích zápasů. Ale z některých míst mrazí. A "čistá novinařina", kterou můžu číst jako román, třeba ne jeho nejlepší? To je ve skutečnosti pochvala, vždyť je to reportáž. Ale skvělá - a víc než to.