ruzickovaaa ruzickovaaa komentáře u knih

Divá Bára Divá Bára Božena Němcová

Velice krásná kniha. Umí popsat opravdové přátelství a lásku. Líbí se mi, jak se poukazuje na problematiku toho, že odlišnost či jiné pohledy na věci můžou být někdy velký problém. Stačí vypadat nebo se chovat jinak než ostatní (třeba jen nevěřit nemoudrým pověrám, na které se v té době věří nebo nemít zrovna dobré vychování bez dobrého ženského vzoru) a už je to důvod k nelásce, drbům a pomluvám a stranění se té druhé, té jinačí, která nezapadá do daných norem, i když své nesporné kvality má.
Škoda, že tolik lidí umí odsoudit předsudky nebo jen strach z neobvyklého v literárních útvarech všeho druhu, pak zaklapnou knížku a v osobním životě jako by najednou na všechnu empatii zapomněli. Je dobře, že podobné knížky vznikají, ale obávám se, že Divé Báry ať už s dobrým nebo špatným koncem se budou rodit dál, budou nadále odsuzovány a pokud nenajdou své dobré duše, zachránce, které je dokážou přijmout a pochopit, budou trpět bez ohledu na díla talentovaných autorů a jejich poselství dál.
Obecně v knize byla moc pěkně vykreslena tehdejší doba, jak to dříve chodilo a samotná Bára, která byla statečná a odvážná. Její život mi přišel plný dobrodružství a určitě mě zaujal její vzdor a odvaha. Také se uměla zastat potřebných, v mých očích to byla hrdinka a knížku bych každému doporučila předčíst. Není vůbec dlouhá a čte se na jeden nádech, určitě se k ní někdy vrátím.

,,Jednomu svědčí karafiát, druhému růže, třetímu fiala. Každé kvítko najde svého obdivovatele. Každé má svoji krásu. Nesnižuj sebe, nepovyšuj mě."
- citovala Božena Němcová

14.04.2021