rycccy komentáře u knih
Kniha dočtena a musím na ní ještě z odstupem času přemýšlet.
Obálka je naprosto famózní, krásná.
Příběh těchto dvou kluků je naprosto skvělí. Do poslední chvíle jsem se obával, že to dopadne úplně jinak. Musím říct, že jsem si kapitolu osmnáct až dvacet jedna četl snad pětkrát. Je to opravdu krásný příběh dvou dospívajících kluků, kteří jsou každý jiný a asi právě proto je něco spoutalo. V příběhu nastane pár událostí, které jsem si myslel , že povedou někam jinam a z jejich kamarádství nezbude nic, než vzpomínka. Jsem rád, že tomu tak nebylo. Příběh jsem si zamiloval.
" vždycky jsem chtěl bejt divnej, aby to bylo vlastně fajn "
:-)
Tuto knihu jsem samozřejmě musel mít, jelikož je to druhý díl Poušť v Plamenech a snažím se přečíst všechny následující díly, když mě kniha zaujme. Tak jako první kniha, má tato krásnou obálku.
No a ke knize samotné. První knihu jsem četl před šesti měsíci o dovolené na pláži, takže to bylo super. Takže ten několika měsíční odstup od postav a děje se bohužel projevil. Na padesáté stránce jsem se musel vrátit na začátek, protože mi nedávalo smysl proč autorka pojmenovaná nejdříve jednoho že dvou princů jako " cizí princ" a následně na to takhle pojmenovaná i toho druhého. No měl jsem v tom zmatek a myslel jsem si, že mi něco uniklo. Proto jsem se vrátil na začátek. Bohužel neuniklo, autorka to prostě psala jak se jí zalíbilo a ja byl celkem dost naštvaný, ale musel jsem to nechat být jinak bych se nikam nedostal, protože to prostě nedávalo smysl - proč je jeden princ cizí a druhý ne a následně je ten druhý princ cizí a ten první ne - dává vám to smysl, mě neeee. Může se zdát, že je to hloupost, ale mě to opravdu hodně vadí,když v knize kde má být něco popsáno a vysvětleno a ono tomu tak není.
Spoiler :
Příběh mě popravdě nebavil jako u první knihy ( aspoň tedy začátek) a musím říct, že jsem se dost nutil abych vůbec četl. Když se dostala Amání do Sultánovo harému tak už děj začínal být zajímavý, ale žádný velký drama z toho nebylo. Posledních sto stran bylo už něco jiného. Konečně nějaká akce, vrátil se Jin a znovu stáli spolu proti všemu zlému. Sám jako nová postava mi byl sipmaticky. Nějak jsem nepochopil proč Tamíd nevytáhl železo z Amání, když ho tam sám dal a museli si dát tu práci, aby ji ho vytáhla zrádná Teta. Jsem zvědavý na pokračování a samozřejmě i přes to všechno si třetí pokračování chci přečíst. Bohužel nedám plný počet hvězd.
(SPOILER) Musím říct, že prequel 1. z této série mě bavil daleko víc než tento druhý díl. Po pravdě mě kniha i někdy nudila nebyla tak akční jako předešlé knihy. Ano pár zvratů se tam objevilo, ale taková pecka to nebyla. Bohužel mě to mrzí, ale dávám 3*
Spoiler :
Na začátku mě hodně překvapilo- to s tím jménem. Ať už samotný fakt, že se jmenoval - pro nás všechny od začátku Thomas a teď vyjde najevo toto. Pak donucení přivlastnil si to jméno. Opravdu jsem čekal,že třeba toto bude vysvětleno - nebylo.
Myslel jsem ,že některé věci budou vyjasněny třeba - placeři bylo uvedeno na 177 stránce a nic k tomu, ale třeba by stačilo k tomu napsat něco podobného tomuto - citace která je v knize - "Skupinka obešla stavbu, které začali říkat dvůr". Pravda o nic moc se nejedná, ale trochu mě to štvalo a těch nevyjasněných věcí je tam daleko víc.
Další díl byl opět velmi svižně přečtený, nevím jak to Joellen dělá, ale opravdu se málo kdy stane, že kniha jde přečíst tak rychle jako první díl a to jsem si myslel a nebo přisuzoval tomu, že to bylo díky akci kterou ten první příběh má, ale i tento druhý díl knihy mě velmi překvapil svou dynamičností.
A to musím říct, jsem si tak na padesáté stránce říkal : fajn to asi nebude už žádné terno, testování mají za sebou, tak jaký bude tedy pokračování, to si budu čist o tom jak se učí.... nooo mýlil jsem se. Bylo to super jízda.
K ději : SPOILER
V ději mi vadili takové drobnosti. Michal Gallen nebyl přesměrován i když doktor Barnes věděl, že se mu vrátili vzpomínky, nějak jsem z toho byl zmatený. Ke konci knihy bylo psáno, že se k tomu Michal sám přihlásil, že se mu vrátila paměť. No nevím mám z toho smíšené pocity, všichni byli nemilosrdně zabiti a Michal ne.
Další věc která mi vadila byla, že Cia u spoustu věcí neodpovídala dotyčným- buď proč hned nevyrazit hledat první úkol- sedla si,ale dotyčným nic neřekla, proč tak učinila...ano myšlenky jí u toho běželi jak na závodním páse, ale myslím že jim dlužila vysvětlení proč tak činí. Těchto příkladu tam bylo několik jen se zapřemýšlela a myšlenky dál rozvíjela, ale odpověď dotyčnému nedala.
Každopádně mi je divný, že Symon o Cie ví - že se přidala na jeho stranu atd... ale doktor Barnes s tím nic neudělal a podle všeho Cia není jediná kdo je straně těch kdo chtějí sesadit doktora Barnese, nepochopil jsem moc účel vyčkávání, ale třeba to bude vyjasněno v posledním díle, ale musím říct že asi ne protože kniha bude o Cie jak nad rámec přemýšlí :-) ... no každopádně se těším a tyto maličkosti přehlédnu.
Dělím se tedy také o názor na tuto knihu...
Kniha mě hned oslovila svým vzhledem - co si budeme povídat, černá obálka a listy též černé, prostě černá jak Kazovo svědomí :-) - je sama o sobě moc hezká a kdo ji uvidí sáhne po ní a anotace je také velmi působivá ... no to by bylo k obálce a vzhledu knihy.
Patřím, musím říct bohužel, k těm kdo četl tuto knihu jako prvotinu od této autorky... říkám bohužel, protože jak je vidět i v ostatních komentářích, nesžívalo se mi snadno... ani po sté stránce se mi to nečetlo snadno ( po půlce knihy se to změnilo :-) ). To ovšem nemluvím, jak je zmíněno taktéž v komentářích tedy, o chybách v textu... Ano v každé knize se najde nějaká ta chyba, ale v této knize je jich bezpočet... Což mi opravdu vadilo !
Ke knize asi tolik - po půlce si mi četla úplně sama . Samotný děj a vůbec ta originalita je super. Postavy jsou krásně a detailně popsány, ale celou dobu jsem si říkal kdy přijde také na řadu Wylan van Eck a jeho minulost,proč odešel, co má za problém ze svým otcem, co ho napadlo se přidat ke Kazovi a ostatním - ano něco málo je vysvětleno - ale furt mi tam něco chybělo... pochopil jsem závěrem proč tomu tak bylo, byla to další zápletka, která měla být vyřčena v tu pravou chvíli.
Kniha se mi líbila a opravdu se těším na další pokračování ... Do té doby si musím - a samozřejmě chci - ještě přečíst Griša - světlo a stíny a Griša - bouře a vzdor... Tento svět mě uchvátil. Jen doufám, že překlad a korektura u Griši nedělali stejné paní , nebo slečny.
Musím té to knize dát plný počet, jelikož není moc těchto knih. Ano někdy mi to čtení autorka ztěžovala - zvláštní styl psaní, v některých odstavcích jsem se trochu ztratil kdo s kým hovoří, tak jsem si to musel přečíst ještě jednou. Musím říct, že zápletka byla dobrá, né skvělá, ale dobrá. Bavilo mě to.