shiori73 shiori73 komentáře u knih

Osudy dobrého vojáka Švejka 1. díl Osudy dobrého vojáka Švejka 1. díl Jaroslav Hašek

Krásna satira – Hašek sa vysmieva cirkvi, monarchii aj obyčajným ľuďom, aktuálne aj v dnešnej dobe.

16.01.2017 4 z 5

Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Murakami vie dokonale navodiť atmosféru. A tiež píše knihy, ktoré vo mne po prečítaní zanechajú nie otázky, nie zmätok, len jednoducho pocit.

08.08.2016 5 z 5

Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Od Murakamiho mám sedem kníh, tri som prečítala. Cukurua a Ovcu v slovenčine, Kafku po anglicky. Každá bola iná, a neviem či len preto, že sú to tri rozdielne knihy, alebo preto, že sú v rozdielnych jazykoch. Asi ani tak nejde o reč, veď angličtina sem, slovenčina tam, väčší vplyv na čitateľov zážitok má kvalita prekladu. A v tomto Ovečka zlyhala. Kniha sa v prvej polovici tiahne pomaly, skoro nič sa nedeje, hlavný protagonista len opisuje každodenné dianie. Táto pasáž by sa asi dala prejsť bez veľkého zaváhania, ak by bola lepšie preložená. Prvá polovica bola najslabšia časť knihy a na takej silno pocítiť, ak prekladateľ zlyhá. Ale nebojte sa, nie je to až taká katastrofa, len trochu prisilný word-by-word preklad.

Druhá polovica, to bol Murakami. Klasika, kde všetko nechá na vás. Ja nie som ten typ čitateľa, ktorý si veľa domýšľa a príliš sa knihou zaťažuje. Ja sa rada nechám viesť na autorových slovách. A to mám na ňom rada. Murakami ma nenúti nad knihou veľmi premýšľať, síce mi túto možnosť často ponúka. Jeho stránky vás skôr zahalia do akéhosi snového oparu, a keď po pár kapitolách pochopíte, že určité WTF momenty (ja ich tak rada volám, i keď nejde o najpresnejšie pomenovanie) v jeho dielach budú stále, prestanete tak urputne rozmýšľať, či ide o realitu, či sa niečo zvrtne, či nájdete hlavnú postavu opitú na podlahe a zistíte, že všetko boli len halucinácia (to sa nestane). To je Murakami, reálny aj neskutočný, ktorý píše niečo mimo, čo by ste ale nemohli označiť za fantasy.

Možno je odo mňa opovážlivé hodnotiť autora len po troch prečítaných knihách, ale toto je pocit, ktorý som doposiaľ nadobudla.

A mimochodom, po tejto kniha budem mať z oviec vždy divný pocit.

13.07.2016

Paprika Paprika Jasutaka Cucui

Prvých 100 strán ma nebavilo. Neviem, či boli naozaj nudné, možno to bolo kvôli môjmu laxnému prístupu. Zvyšných 200 strán však bolo o niečom inom – akcia, napätie a hlavne žiadne zdĺhavé opisy. Bála som sa, že ma časti, kde sa dej odohráva v snoch, budú nudiť, ale našťastie boli stručné.
Určite sú Cucuiove knihy oveľa viac mojou šálkou kávy ako diela Murakamiho, kde mám zväčša pocit, že sa nič nedeje. Tu dej zažijete.
Musím sa však priznať, že zatiaľ čo z prvých dvoch tretín knihy som mala pocit, že ide o sci-fi, ktoré je naozaj blízke realite, posledná časť je dosť odtrhnutá od reality. To, samozrejme, môže byť pre niektorých čitateľov príťažlivé, ale ja som skôr mala pocit, že Cucui nevie, ako z toho von.

Rada by som vytkla vydavateľstvu font, ktorý zvolilo. Hrozne ťažko sa číta!

14.03.2016 4 z 5