Souteska Souteska komentáře u knih

Ruka na zrcadle - Skutečný příběh o životě po smrti Ruka na zrcadle - Skutečný příběh o životě po smrti Janis Heaphy Durham

Knížka pro ty, které zajímá téma života po smrti, komunikace se zemřelými, propojení vědy a duchovna. Autorka mi zpočátku přišla jako nesympatická kariéristka, co na můj vkus až příliš mluvila o svém životě. Nezajímají mě její memoáry, ale duchové, že:-)
Ale musím říct, že když se tím člověk probere, dostane kniha docela grády. Z ambiciózní novinářky se stane zvídavá důchodkyně, která na základě vlastních neuvěřitelných zážitků po smrti manžela bádá, cestuje, hovoří s vědci zabývajícími se parapsychologií, dumá nad souvislostmi s kvantovou fyzikou (ve smyslu duchovní svět je vyšší fyzika, které jen nerozumíme).
Autorka pokládá otázku, proč je "nadpřirozeno" stále cosi nepatřičného, o čem se mluví a píše v rozpacích, i když velké množství lidí tyto zážitky má.
Založila jsem si spoustu stránek a odkazů k dalšímu bádání. Pokud hledáte další odborné autory a zdroje (např. Dean Radin, psycholog zkoumající tzv. jevy psí), zde je najdete v hojném počtu.
Tyto odkazy na další možnosti bádání uvedené v textu považuji za největší plus celé knihy.
Také bylo sympatické, jak paní autorka získala díky duchovním zážitkům širší životní rozhled a zdála se mi nakonec lidštější, vnitřně bohatší a "hlubší", než byla před všemi těmito událostmi.

18.01.2022 5 z 5

Takoví normální hrdinové Takoví normální hrdinové Christopher McDougall

Knížka je nabitá informacemi a příběhy, až se může místy zdát chaotická. Pro mne však jednoznačně převážila hodnota nových informací a pokud jsem se občas ztratila, stálo mi to za námahu se zase vrátit a najít nit.
Četla jsem knihu jedním dechem.
Příběh únosu německého generála a odboje na Krétě je naprosto fascinující, vůbec jsem o významu Kréty pro průběh 2. světové války nevěděla.
Druhou linií knihy jsou informace o přirozeném pohybu a jeho formách, o přirozené stravě (bez obvyklé hromady sacharidů) a jejím vlivu na člověka. Pro mě, která odmalička nejraději leze "po hubě" do neschůdných kopců a nemá ráda sladké jídlo, to bylo radostné čtení.
Celkově mě kniha nad očekávání nadchla.
Líbila se mi definice hrdinství a popis jeho vzniku v nehostinných podmínkách hor, kde lidé museli být zodpovědní vůči sobě navzájem a to z nich vlastně udělalo hrdiny. Dobrá inspirace pro současnost, hrdinství i přirozený pohyb.

17.07.2021 5 z 5

Faktor třetího člověka Faktor třetího člověka John Geiger

Kniha je zajímavá nejspíš hlavně pro lidí, kteří zažili něco podobného, jako jsou zde uváděné příběhy. Osobně mám také zkušenost nevysvětlitelné pomoci, od té doby věřím na anděly strážné. I když se z tohoto tématu v pseudoduchovní komunitě stal spíš byznys a ty bílorůžové rozevláté figurky už mi lezou krkem, jsem přesvědčena, že andělé existují. To je mé vysvětlení příběhů v knize. Vím, že takové zkušenosti má kdekdo, jen o tom lidé příliš nemluví.
Z toho důvodu myslím, že pokusy o vědecké vysvětlení těchto dějů jsou důležité, oceňuji, že je kniha rozebírá, je potřeba debatu otevřít v racionální i duchovní rovině.
Kniha je pro mne přínosná z duchovní i vědecké stránky. A protože duchovno je jen vyšší fyzika, propojení obou směrů náhledu je užitečné.

28.05.2021 5 z 5

Mateřství je přirozená věc a další nebezpečné lži o rodičovství Mateřství je přirozená věc a další nebezpečné lži o rodičovství Jill Smokler

Parádní! Pro šílené rodiče (takže pro všechny rodiče) nezbytné čtivo. Nerodič to nepochopí.
Všude je to stejné, s drobnými odchylkami, stručně řečeno, děti jsou absolutně skvělý dar, ale také ta největší dřina, občas zoufalství, bezradnosti, to nejhlubší dno, co můžete zažít:-) A proto není třeba si vyčítat, že jsme ti nejhorší rodiče, a že nám to nejde. Nikomu to nejde hned. Nikdy to nejde dokonale. Není to přirozenost - kde bychom to vzali, když jsme nevyrůstali s malými dětmi, generace jsou v dnešní společnosti dost oddělené a v porodnici ani nevíme, jak máem uchopit vlastní dítě (aspoň poprvé jsem tedy nevěděla:-/). Není to cvak a všechno bude dokonalé, obrázky v reklamách - učesané maminky a dokonalé čisté děti - jsou totální nesmysl a realita je až na výjimečné výjimky úplně jiná, obzvlášť, když máte dvě a více dětí. Tato kniha o této realitě hovoří trefně a výstižně. Já jsem se pobavila a docela mi to ulevilo.

16.04.2021 5 z 5

Cesta k ženskému orgasmu Cesta k ženskému orgasmu Julie Gaia Poupětová

Po zkušenosti s osobní konzultací u této dámy bych si od ní knihu nekoupila, protože to byl naprosto ztracený čas a peníze, nemluvě o nepříjemném chování. Není to hodnocení knihy, ale autorka je pro mne v této oblasti nekompetentní.

13.03.2021 ztráta času

Jak ztratit Zemi Jak ztratit Zemi Nathaniel Rich

Na jednu stranu velmi zajímavě popsané zákulisí prosazování klimatických úvah, myšlenek, studií a politiky v průřezu americkými vládami. Tenhle popis, jaký chaos, náhody, známosti a politika rozhodují o tom, co se bude řešit na celostátní úrovni, mě bavil.

Na druhé straně... klimatická mánie je morem dnešní doby. Četla jsem dost vědeckých názorů na to, proč to s tou klimatickou změnou a naším CO2 není tak docela přesné, jak hlásají apokalyptici. A tyhle argumenty mi v knize chybí, nepřesvědčila mě, že přímá souvislost mezi množstvím CO2 a oteplením je takový průšvih, i když se to tam všude tvrdí.
Napadá mě myšlenka, že ztratit zemi lze nejenom tím, že ji budeme oteplovat (ovšem je otázka, jestli ty teplotní výkyvy můžeme opravdu ovlivnit nebo zvrátit, jestli spíše nejsou v dlouhé geologické historii normálním jevem), možná můžeme ztratit zemi i tím, jak se k smrti vyděsíme klima náboženstvím.
Kdo chce názor i z druhé strany, doporučuji například poslední kapitolu v knížce O lidech a vodě.

01.12.2020 3 z 5

Intimní život Intimní život Cheryl T. Cohen Greene

Krásná kniha, krásný životní příběh, i když i pestrý a nelehký! Příběh autorky - tzv. náhradní partnerky Cheryl - se čte velmi svižně a je prokládán příběhy jejích klientů a popisem práce s nimi a jejich problémy. Cheryl je z mého pohledu velmi odvážná žena, a také velmi sympatická a soucitná. Mnoha lidem svou profesí doslova změnila život. Ačkoliv sex miluji, nevím, jestli bych dokázala pracovat s lidmi tak, jako ona.
Shlédla jsem po knize i film s názvem Sezení, který vypráví o jednom klientovi, postiženém Markovi. Ten je v knize jen částí příběhu, na rozdíl od filmu obsahuje kniha i jiné příběhy klientů. Film je i tak ale skvělý, dobře natočený, s krásným námětem, který je krásnější tím, že je skutečný.

Citát z knihy (k vysvětlení rozdílu náhradní partnerka vs. prostitutka): "Chodit za prostitutkou je jako chodit do restaurace. Schůzky s náhradní partnerkou jsou něco jako kurzy vaření."

Citát z knihy: "Každý má právo na uspokojivý a láskyplný sex, a jak vyplývá z mých zkušeností, tyo dvě věci většinou souvisejí s dobrou komunikací, sebeúctou a ochotou objevovat."

Jooo! Pod to bych se podepsala! Knížku moc doporučuji, puritánům i volnomyšlenkářům.

15.08.2020 5 z 5

Všechny barvy Země Všechny barvy Země Beth Revis

Celá trilogie mě nadchla, podle mě třetí díl je nejlepší.
Kniha je akční, přiměřeně romantická, ale hlavně mě donutila k zamýšlení nad tématy lidská svoboda, zodpovědnost, zlo, maskované zlo, zotročení lidí, u tohoto posledního dílu to platí nejvíce.

23.05.2020 5 z 5

Milion sluncí Milion sluncí Beth Revis

Celá trilogie mě nadchla. Je akční, přiměřeně romantická, ale hlavně mě donutila k zamýšlení nad tématy lidská svoboda, zodpovědnost, zlo, maskované zlo, zotročení lidí.

23.05.2020 5 z 5

Kamínek Kamínek Michaela Fišarová

Nádherná knížka s dobrodružným dějem a krásnými obrázky. Četli jsme to s dětmi dvakrát asi rok po sobě a pořád nás to všechny bavilo!

27.08.2024 5 z 5

Rozhovory s nebem Rozhovory s nebem Theresa Cheung

Příběhy o kontaktech s oním světem, ty jsou vždycky uklidňující, to splnila i tato kniha.

02.05.2024 4 z 5

Bláznivá jízda Bláznivá jízda Christina Myers

Ruthie se po rozchodu utápí v sebelítosti, která jí na můj vkus drží až moc dlouho... ale jinak je s ní docela legrace, a když se příběh rozjede, pobavila jsem se. Seznam přání staré paní je fakt úžasný, stálo by za to ten nápad obšlehnout a udělat si takový seznam také:-)
Knížka jše oddychovka s docela předvídatelným koncem, ale moc se mi líbila pro čtivost, spád, svobodomyslné myšlenky starší hrdinky Kay, ze kterých vidíme, že ani ve vyšším věku to člověk nemusí zabalit. Doporučuji!

26.12.2023 4 z 5

Vánoční štěňátko Vánoční štěňátko Marta Knauerová

Četla jsem dětem 6 a 8 let, paráda, krásný příběh!

15.07.2023 5 z 5

O lásce a lidech O lásce a lidech Hana Mezerová

Knížka má podobu brožurky, není to obsahem ani zpracováním žádná bible vztahů.
Kapitoly se nesou v duchu stručně, jasně, výstižně. Každá má kromě textu i otázky k zamyšlení pro čtenáře, prostor na zápis myšlenek, a krátký příklad z praxe.

Já osobně mám kratší texty ráda a i přes stručnost jsem zde našla mnoho aha momentů, které mi seděly na mé prožité situace, také jsem ocenila důraz na nutnost sebelásky a vymezení hranic v každém vztahu, což považuji za zásadní téma. Knihu bych ocenila hlavně před lety. Text je zaměřený zejména na vztahy dvou lidí, seznamování a začáteční fáze, ale situace, kdy do vztahu například přibudou děti a už to tak docela není v rukou jenom těch dvou, mi zde chyběly. Manželská láska a všechna ta dřina v každodenním životě zde z mého pohledu chybí, i když hodně věcí lze aplikovat na každý vztah. O lásce v počátcích by byl jistě výstižnější název.

Celkově kniha není žádná hluboce odborná literatura, což na jednu stranu může přispět ke čtivosti, já bych ale uvítala uvedení zdrojů a dalších knih. Autorka sice občas uvede knihu nebo jméno, je to ale nahodilé a nekompletní, ocenila bych seznam knih na konci celého díla nebo lépe jednotlivých kapitol pro ty, kdo se chtějí uvedenými tématy zabývat více.

Knížku bych věnovala jako krátkou příručku mládeži a komukoliv, aby se v tom třeba neplácali tolik, jako já tehdy. Autorka v závěru uvádí, že doufá, že nám kniha ukázala něco nového nebo pojmenovala něco, co jsme zažili. To se u mě povedlo, takže za to 4*.

03.08.2022 4 z 5

Psí řeč - Návod pro pejskaře jak porozumět svému nejlepšímu příteli Psí řeč - Návod pro pejskaře jak porozumět svému nejlepšímu příteli Lili Chin

Knížka je jazykovou obrázkovou příručkou k porozumění gestům těla a grimasám psů. Velmi pěkně a výstižně nakresleno a popsáno, malý formát do kapsy. Podle mých znalostí psů bych řekla, že je to opravdu přesné. Doporučuji všem, kdo chtějí porozumět více psům.

03.08.2022 5 z 5

Skřítci Radostníčci a veselé čarování Skřítci Radostníčci a veselé čarování Anna Burdová

Krásné čtivé a pozitivní příběhy před spaním, četla jsem s 5 a 7 letými dětmi, moc je to bavilo. Kniha je o skřítcích, kteří pomáhají lidem najít radost.

23.07.2022 5 z 5

Nejzajímavější případy reinkarnace Nejzajímavější případy reinkarnace neznámý - neuveden

Kniha se mi četla dobře, jedním dechem, jednotlivé případy jsou zajímavě popsané, jak je to se zdroji informací je další věc, zdroje jsem v eknize nedohledala. Pro zájemce o téma reinkarnace však určitě doporučuji, knihu lze použít jako odrazový můstek k dalšímu bádání.

15.06.2022 5 z 5

Miky detektivem Miky detektivem Susan Hughes

Knížku čtu s holčičkou 6,5 roku, pejsci baví, ale dialogy hlavních hrdinek bych zkrátila a osekala.

13.04.2022 4 z 5

Naší mamce hrabe Naší mamce hrabe Dana Hlavatá

Knihu jsem si půjčila neplánovaně v dětském oddělení a bylo to milé počtení. Vtipná, ze života, příběh pohladí po duši. Spíše asi pro starší děti nebo dospělé potřebující oddychovku. Doporučuji:-)

03.04.2022 5 z 5

Maxík Toulavý a veverčák Prcek Maxík Toulavý a veverčák Prcek Steve Voake

Prcky 6,5 a 4,5 knížka bavila, na rozdíl od jiných dětských knih mě taky, příběh byl akční a veselý, nic překombinovaného, doporučuji!

25.03.2022 5 z 5