Srni komentáře u knih
Jako malá jsem byla fascinována filmem. Drsná krajina a příběh, ze kterého šel mráz po zádech a který navzdory té vší nenávisti dobře dopadl. Jako větší jsem se proto rozhodla si přečíst knihu a doteď ji řadím mezi své nejoblíbenější. Kniha se čte sama, není psána zdlouhavě a i po letech dokáží nektěré pasáže zasáhnout tak, jak před lety.
Pohádka, která předchází úžasnému příběhu Pána prstenů. Krásná kniha, čte se sama a není jí co vytknout.
Tak tahle kniha mi dala šíleně zabrat. Po přečtení Pána Prstenů a Hobita jsem se chtěla dozvědět více o "historii" Středozemě a dodatek v Návratu krále mi nestačil a proto byl Silmarillion jasná volba. Po pár stránkách jsem pochopila, že bez poznámek to nepůjde ale když jsem měla popsaných několik listů, vzdala jsem to a raději se stále dívala na vysvětlivky na konci knihy. Nevadila by mi ta spousta jmen, ale to, že snad každá postava má snad minimálne tři jména a na každé straně se používá jiné....to mě vážně nebavilo :-D a vlastně ne jen postavy ale i místa a události, vše je pojmenováno několika názvy a člověk se v tom rychle ztratí. Knihu jsem četla velmi dlouho a musela jsem se do čtení nutit a často jsem si uvědomila, že vlastně ani nevnímám, co čtu. Přes to všechno, Silmarillion ukazuje, jak je Tolkienovo dílo jedinečné a jak inteligentní tento anglický profesor byl. Knihu doporučuji přečíst všem, co se o jeho dílo zajímají do hloubky, ostatním pro pochopení událostí stačí jen ten dodatek v Návratu krále.
Jsem ráda, že zahraniční autor napsal knihu popisující tyto události. Jde vidět, že knihu nepsal "na koleni" a že se o dané téma naplno zajímal. Se čtením jsem ale měla místy problémy. Vadilo mi, jak autor po napsání nějakého dialogu přemýšlel několik stran o tom, zda tento dialog skutečně mohl proběhnout, či nikoli a zda by dotyčný člověk vůbec mohl něco takového říct atd.
Kniha je spíš životopis "blonďaté bestie", linie Gabčík, Kubiš je v porovnání s Heydrichem spíše okrajová ale vzhledem k názvu knihy je to logické, navíc máme možnost události před a během války vidět z německé strany, což není u jiných knih popisujících tyto události běžné. Díky ní, jsem se dozvěděla spoustu nových informací a jsem ráda, že jsem knihu přečetla, i když jsem někdy měla s pokračováním problémy.