Hobit (alebo Cesta tam a späť) přehled

Hobit (alebo Cesta tam a späť)
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29757/bmid_hobit-29757.JPG 5 10832 10832

Hobit je kniha dejovo spojená s trilógiou Pán Prsteňov. Autor, povzbudený čitateľským úspechom, ktorý nasledoval po vydaní Hobita (prvý raz vyšiel v roku 1937), sa rozhodol pokračovať v príbehoch Stredozeme a rozšíriť ich; tak sa zrodil trojdielny román Pán Prsteňov a Silmarillion. Žriedlom spisovateľovej inšpirácie boli grécka, rímska, keltská a anglosaská mytológia, artušovské, karolínske a germánske legendy. V jeho diele sa prejavilo všetko, čím bol: tvorivým spisovateľom, filológom, historikom, etnografom, znalcom mýtov, geografom, filozofom, umelcom a oddaným kresťanom. Tolkienovo rozprávačské majstrovstvo spočíva vo vytvorení vlastnej, originálnej mytológie.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)

The Hobbit, or There and Back Again, 1937

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hobit (alebo Cesta tam a späť). Přihlašte se a napište ho.

andrew8woods
04.03.2025 3 z 5

No proč ne...jelikož tohle píšu v okamžik, kdy už mám za sebou skoro celého Pána prstenů, nemůžu dát vyšší hodnocení...Kniha určitě ukazuje zajímavý fantasy svět a chápu, proč je tak populární. Řekl bych, že i jazyk knihy je dobrý a dost čtivý.

Bohužel příběh je dost jednoduchý (dětský), ale na druhou stranu dostáváme mnoho postav, ve kterých se čtenář snadno ztratí.

Takže ano, čtení bylo fajn, ale znovu se do knihy pouštět nebudu. Pán Prstenů je prozatím lepší.

Tomk0
02.03.2025 4 z 5

Čtení Hobita pro mě bylo příjemným dobrodružstvím, i když jsem se neubránil srovnávání s filmovou verzí.
Příběh má svou jedinečnou atmosféru, kterou umocňuje Tolkienův styl psaní – pohádkový, ale zároveň plný napětí a humoru. Bilbova cesta od pohodlí domova až k epickým událostem mě bavila od začátku do konce, a i když jsem dopředu věděl, co se stane, kniha si mě dokázala udržet. Každá kapitola má svůj vlastní rytmus a dohromady tvoří poutavé vyprávění, které člověka vtáhne do světa plného nečekaných setkání a dobrodružství.
84%

Neriparra
24.02.2025 4 z 5

Knihu jsem četla poprvé před 20 lety a líbila se mi. Pak jsem viděla mnohokrát zfilmovanou verzi a ty filmy mám moc ráda a teď mi to přečtení připadá tak jiné. Je to stále dobrá kniha. Některé věci se mi v knize líbí více (chování Bilba), ale některé věci mi chybí z filmů (Tauriel atd.).

Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012

Je to sice divné, ale o věcech, které je dobré mít, a o časech, které je dobré zažít, se dá povědět jedna dvě a nikdo to zvlášť neposlouchá; kdežto věci nepříjemné, vzrušující, ba dokonce příšerné mohou být základem dobrého vyprávění a v každém případě zaberou toho vyprávění spoustu.

Kniha Hobit (alebo Cesta tam a späť) v seznamech

v Přečtených17 233x