sustachi komentáře u knih
(SPOILER) Děj:
Příběh začíná na štědrý den. Ebenezer Scrooge je velmi lakomý a nemá rád Vánoce. Večer ho navštíví duch jeho bývalého partnera Jacoba Marleyho. Marley ho varuje, že pokud nezmění svůj život, skončí stejně špatně jako on.
Během noci k němu přijdou tři duchové. První mu ukazuje jeho minulost, kdy býval šťastnější. Druhý mu ukazuje, jak lidé slaví Vánoce teď. Vidí, že Bob Cratchit a jeho rodina jsou chudí, ale šťastní. Třetí duch mu ukazuje budoucnost, kde Scrooge zemře osamělý a nikdo si na něj nevzpomene. Také vidí, že Tiny Tim zemře, pokud se nic nezmění.
Po těchto zážitcích se Scrooge rozhodne změnit. Na štědrý den je laskavý, pomáhá rodině Cratchitů a slaví Vánoce.
Vlastní hodnocení:
Vánoční koleda je příběh, který na mě udělal velký dojem. Scroogeova proměna ukazuje, že lidé se mohou změnit, pokud chtějí. Moc se mi líbilo, jak autor popsal atmosféru Londýna i jednotlivé scény, jako byly oslavy Vánoc. Příběh mě donutil zamyslet se nad tím, jak je důležité myslet na druhé a pomáhat jim, i když sami nemáme mnoho.
Příběh je navíc krátký, takže se dobře čte, a jeho poselství je jasné – laskavost a štědrost jsou důležitější než peníze. I když jsem neměl Scrooge na začátku rád, nakonec jsem si ho oblíbil, protože pochopil své chyby.
Tento příběh bych doporučil všem, zvláště na Vánoce.
(SPOILER) Příběh se odehrává ve středověké Anglii, kdy je země pod nadvládou zlého sheriffa. Robin, který se stal rytířem, bojuje proti špatnému zacházení s chudými a bezmocnými. Robin okrádá bohaté a dává peníze chudým a s pomocí svých přátel, jako je Little John a bratr Tuck, postaví proti zlu, které vlády a mocní lidé představují.
Robin je spravedlivý člověk, který se nebojí postavit proti šlechticům, kteří zneužívají svou moc. I když se příběh točí kolem rytířům, ukazuje i důležitost vzorců chování, které se týkají kolektivní odpovědnosti a pomoci potřebným.
Kniha mě nebavila, byla těžká na čtení, měla napsané texty ve staročeštině a tak se mi to nečetlo dobře