sustrur6E komentáře u knih
(SPOILER) Detektivní příběh se odehrává ve třináctém století, kdy České království paří k nejmocnějším v Evropě. Vládnul zde v té době Přemysl Otakar druhý.
Hlavním hrdinou příběhu je jeho správce hradu Bezděz, Oldřich z Chlumu. Správce hradu se nestaral jen o hrad, ale i o panství v jeho okolí, aby se na něm dobře hospodařilo a král z něj měl co největší zisk. Děj se odehrává v kraji dnešního Kokořínska, Mladé Boleslavi a Mělníku. V té době se oproti dnešku daleko snadněji loupilo i vraždilo a navíc tenkrát nebylo tolik vyšetřovacích prostředků a dokonce neexistovala ani policie. Všechny zločiny tak musel vyšetřit jen správce hradu, který na to neměl většinou žádný vzdělání.
Nejlepším vyšetřovatelem v království se stal hlavní hrdina Oldřich z Chlumu, který si vytvořil vlastní vyšetřovací metody a měl dobrý instinkt. Každý správný detektiv má své pomocníky. Pro Oldřicha to byli jeho oddaní služebníci a přátelé. Panoš Ota a velitel posádkové stráže Bezdězu Diviš. Ota je zkušený rytíř, který je velmi bystrý, pohledný a zběhlý v boji. Oldřich ho proto často využívá ne nenápadné výslechy v hospodách a na dvorech, protože umí dobře získávat informace. Diviš je naopak vysloužilý voják, který svojí postavou a zjizvenou tváří nahání všem hrůzu. Umí taky výborně velet zbrojnošům, ale nemá takový důvtip a často svojí zbrklostí i něco pokazí. Diviš s Otou se tak často navzájem pošťuchují, ale jsou zároveň velkými kamarády.
V příběhu téhle knížky se začalo postupně vyšetřovat několik smrtelných nehod a únosů. Nejprve začnou řešit záhadné zmizení ženy hradního pána na nedalekém hradě Tolštějně, které se později ukázalo jako únos a pak i další podivná úmrtí z minulosti v rodině pána hradu. Únosy a zmizení různých lidí se později ukázaly jako promyšlené vraždy, kterými si ukřivdění příbuzní z velkého rozvětveného rodu snaží získat svůj dřívější majetek anebo se za křivdy pomstít. Vyznat se ve starobylých jménech a rodinných vazbách, bylo na čtení knížky to nejtěžší. Oldřichovi a jeho pomocníkům se až nakonec knížky podaří složitý, tajemný a často hodně nebezpečný vyšetřování objasnit.
Na knížce mi přišlo zajímavé jak podrobně je vylíčený tehdejší život i zvyky, tak abych si je v dnešní době při procházce ve stejných lesích kam, jako rodina chodíme na houby, mohl tu dobu představovat. Knížka byla moc hezká, ale náročná, takže k dalším dílům a novým příběhům se vrátím, až budu starší, protože hodně věcí mi dovysvětlili až rodiče.
(SPOILER) Je to knížka o klukovi který se jmenuje Greg Heffley. Chodí na druhý stupeň. Má také kamaráda který se jmenuje Rowley Jefferson. Jelikož Gregovi doma zakazují hrát videohry tak je chodí hrát k Rowleovi. Mimochodem Greg je nejlepší v hraní videoher. Co si Greg přeje k Vánocům a co se stane na hellowen. To se dočtete v knížce a víc vám zatím nebudu prozrazovat. Knížka se mi líbí ,protože je to vlastně jeho příběh.
(SPOILER) Je to pěkná a zajímavá knížka o dvou kamarádech Andym a Terrym. Bydlí v třináctipatrovém domě. Píšou tam spolu knížky a už jich napsali celkem dost. Andy je vypravěčem. Andy ty knížky píše a Terry kreslí. Jaká dobrodružství zažijí? To se dozvíte samy. Knížka je pěkná líbí se mi a jde si jí (když máte čas) přečíst za jeden den.