Svijanskej Svijanskej komentáře u knih

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Ani se mi nechce věřit, že tuto knihu má na svědomí autor Krvavých zemí nebo Černé země. Ubohá proti Trumpovská agitka, ve které jsou historické zkušenosti a události v nacistickém Německu a komunistických zemích aplikovány na US prezidenta. Typická je např. následující pasáž, která myslím dílo dobře reprezentuje:

Kdybychom náhodou objevili video, na kterém prezident Trump před tleskajícím Vladimírem Putinem tančí kozáčka, nejspíš bychom požadovali, aby se zopakovalo totéž, ale prezident přitom byl převlečený za medvěda a mezi zuby žmoulal rublové bankovky.

Dle autora prý Trump omezuje svobodu tisku a nabádá k útokům na své odpůrce. Přitom každý se může denně přesvědčit o pravém opaku - Trump, jeho rodina i spolupracovníci jsou denně vystavováni kampani, jaká nemá obdoby (snad jen kdysi v SSSR) a kdejaký xindl je beztrestně častuje těmi největšími nechutnostmi. A stačí se podívat, čí podpůrci jsou v USA vystaveni fyzickým útokům.

10.11.2018

Všechno bylo jinak aneb Kdo začal druhou světovou válku? Všechno bylo jinak aneb Kdo začal druhou světovou válku? Viktor Suvorov (p)

Autor strávil roky práce tím, aby shromáždil, analyzoval a ověřil tisíce podkladů, jež složil do mozaiky, tvořící odhalení jednoho z největších podvodů 20. století. Zde odhalená pravda plně odpovídá a zapadá do fungování a podstaty zločinného režimu v SSSR a způsobu uvažování i konání největšího zločince všech dob, soudruha Stalina (Áda byl jen o chloupeček menší grázl). Všechny kritiky tohoto díla, na které jsem dosud narazil, byly jen hýkáním typu "takhle to nemohlo bejt" a "to přece není možný".

22.12.2017 5 z 5