trainmaster komentáře u knih
Pěkný rozjezd ságy Zaklínače. Povídky na sebe moc nenavazují a dávají první náhled, jak se bude Geralt vyvíjet do budoucna.
Příběh je svižný a rychle plyne, škoda jen stejného mustru jako u hypnotizéra a několika školáckých chyb, pramenících z neznalosti autorů (např. obnovování souboru z počítače nebo nutnost zadat PIN pro tísňové volání). Místy i dost neuvěřitelný děj (třeba právě už zmíněný Ossian a sestřelení vrtulníku, ale i lest na záchodcích), bez kterých by příběh byl silnější.
To ale neznamená, že po Keplerovi nesáhnu znova :)
Během dvoudenního čtení (Třináct měsíců se čte samo) jsem se vrátil do svých 12-13-14 let a obdivoval, jak trefně dokáže někdo ten klukovský věk vystihnout.
Ze začátku mi trochu dělalo problémy odlišné kulturní prostředí (pořád si nedokážu představit, že se kluci mezi sebou oslovují jménem i příjmením). Potom už jsem se s Jasonem naprosto sžil, včetně hysterických hádek mezi rodiči, břitkou sestrou, partou "drsňáckých" kluků a divných starých babek.
Vlastně jsem si ani problematiky zadrhávání moc nevšiml, mohla by jít být jakákoli "vada", která vybočuje z řady.
Ačkoli má na začátku Janoušek elán a popisuje příhody chronologicky, v pozdějších částech knížky se prolínají příhody z dětství a z putování a už to nemá takový šmrnc. Možná je to způsobeno tím (jak se v knížce píše), že kdo nenapíše za den aspoň dvě kapitoly, nejde večer do hospody.
Každopádně na přečtení rozhodně doporučuju.
"Nevíš. Být mrtvý neznamená být lexikon." (z povídky Černá kočka) Tahle hlášku jsme začali používat i doma :)