veris2666 komentáře u knih
(SPOILER) Deník Šílenství
Osobní zpověď. Upřímný a pravdivý příběh osoby se kterou jsem se seznámila před více jak patnácti lety. Už jen proto, že jsem byla tichým svědkem a s autorkou jsem byla v kontaktu v době léčby i v době po jejím ukončení, mohu potvrdit pravdivost na většině stránkách. Dokonce patřím k těm, kteří vědí, kdo je tajemný pan M. (a neprozradím!).
O některých situacích jsem věděla, o některých ne. Něco mi vyrazilo dech a něco mě utvrdilo ve vlastním názoru.
Deník je psaný krásně a má svou poutavou chronologii. Popisuje dny strávené na záchytce, v nemocnici a pak i doma. Mluví otevřeně a upřímně dává najevo veškeré svoje pocity. Stud, naštvanost rozpaky, ale i svou silnou odhodlanost. Uvědomuje si svoje chyby, které zpětně rozebírá a vrací se k nim aby je více rozebrala. Přistihla jsem se že dokonce stránky hltám a ztrácím se ve vlastním čase. Moc se mi líbí, že jsou v knize přidané stránky z pocitového deníku a jsou zde i práce, které v nemocnici Verča psala a také příspěvky zveřejněné na sociálních sítích. Asi právě díky tomu to má hlavu a patu a bez toho by mi kniha připadala neúplná. Na druhou stranu jsem měla pocit, že se autorka trochu opakuje, ale ve finále to ničemu nevadí a je to ve svém smyslu potřeba pro správné porozumění.
Musíme si ale přiznat to nejdůležitější.
Je to deník o závislosti ale také o sebelásce a víru v sebe sama. Když jsem knihu četla, uvědomila jsem si, že promlouvá i ke mě. Nejsem alkoholik, mám své démony někde jinde a kniha mne dokázala oslovit na tolik, abych nad sebou začala přemýšlet.
Šikana, nízká sebedůvěra i sebenenávist jsou jen začátek větších problémů a málokdo má sílu se jím postavit a bojovat s nimi. Nelhat sám sobě a přiznat si svůj pád, protože všechno je to v hlavě.
Knihu doporučuji všem, i těm co nejsou alkoholici nebo bojují s jinou závislostí protože dokáže otevřít oči i v jiných směrech. Věřím, že příběh dokáže promluvit do duše těm kdo to potřebují, ale pak už je jen na nich, jestli ten hlas ve svěm vědomí poslechnou.