Violeta komentáře u knih
Anthony Doerr mě vzal do světa, kde nevládne ego. On píše o světě, který už nevidíme, ale víme, že je. Kterýho jsme se dobrovolně vzdali a teď hrabeme v knihkupectvích, abychom se o něj alespoň vzpomínkou otřeli. Abychom si připomněli, co že je vlastně na světě to krásný, když to, co jsme si všichni nakoupili, to není. Imho.
Kniha si našla mě, ne já ji. Nebýt na tuto knihu připravena několika lety osobního rozvoje a sebezpytu, nejspíš po přečtení visím na nějaké rozkvetlé třešni :) Tato kniha dokáže obelstít vaše ego, ukolébá ho k spánku vyprávěním příběhů a vy se ocitnete - zcela nechráněni - tváří tvář pravdě. Tušíte-li, že je ve vás něco, na co ještě nechcete přijít, nečtěte ji.
Nejsem si úplně jistá, zda by tento návod na lásku mohl fungovat univerzálně a kdykoliv. Jste-li ovšem v období, kdy se pro vás "láska" stala pouze notoricky omílaným slovem, pak určo sáhněte pro tuto knihu. Michal Burda v ní jde hezky natvrdo přímo k podstatě lásky v každém z nás. Svými slovy dokáže pohladit přesně ty naše receptory, které to potřebují a z notoricky používaného slova se znovu stane pocit, prožitek.
Nezačtu se do toho a nezačtu. Asi potřetí odloženo, přitom tak krásný název.