VladimirTetur komentáře u knih
Kterak cesta za dobrodružstvím skončila nekonečným zametáním a vytíráním hajzlíků. Vzhledem k tomu, že autor není žádný spisovatel, jde o jeho prvotinu a navíc ji psal po pětileté duševní degeneraci v řadách s vysokou koncentrací naprostých trotlů, jde o slušnou knihu. I naprostý vojenský elév lačný po dobrodružství si byl časem schopen uvědomit patolízalskou podstatu úspěchu v této byrokratické instituci. Neustálé samoúčelné rajóny, tolik typické pro armádu v rozkladu nebo pro kanónfutéry na úkor budování bojové kvalifikace, nedbalost a posedlost sociální loterií o teplé úřednické místečko nebo pořadníky na "služebku" do Djibouti atd... v takovém prostředí se může cítit dobře jen velice specifická sorta lidí. Cizinecká legie tímto u mně ztratila veškerý punc. Čteno na doporučení někdejšího vrátného z kolejí VŠB Pařízka, degradovaného majora ČSLA, prezidentem vyznamenaného ostřelovače a kádra na gubernátora Lyonu. Zdravím autora ;).
Tak už jsem většinu Keltnerem zmiňovaných zdrojů konečně prošel a můžu s klidem říct, že tohle rozhodně žádná vyšší dívčí není. První díl je mnohem lepší, tohle je toporně nadstavovaná kaše. Takže upravuju verdikt na jednu hvězdu.
Krásná kniha. Exkurze do historické Francie, kterou by všichni tak rádi znovu někdy viděli. Asi Francouzští soudruzi s jejich pokrokovým školstvím už tehdy udělali chybu, když vychovali generací politiků zodpovědných za dnešní Frankistán.
Brad Stone rozhodně nepíše tak dobře jako Walter Isaacson, jehož biografie Steva Jobse je o level výš. Čekal jsem trochu hlubší psychologický ponor do Bezosovy osobnosti, protože jeho život rozhodně stereotypem netrpí, ale autor bohužel odvedl jen polovičatou práci, ponor se moc nekoná a kvalita kapitol dost kolísá. Vyloženě nudných úseků sice naštestí moc není, ale chybí detailnější rozbor klíčových a dobrodružných kroků rozvoje Amazonu. Základ knihy stojí na tom, že Jeff je především ten chlápek od knih, jejichž svět je tu poměrně dobře osvětlen i díky tomu, že autora publikační činnost živí a byla by to hanba, kdyby nedokázal dobře popsat aspoň tohle. Nicméně další klíčové aspekty budování Amazonu jako jsou AWS, Kindle, streamování videa, hlubší rozbor spoluvlastnictví Google atp. jsou probrány velmi stručně a i když autor opakovaně zmiňuje, že Jeff Bezos míří až do vesmíru tak o Blue Origin se nedozvíte vůbec nic. Nemůžu se ubránit srovnání s popisem vývoje jednotlivých produktů Apple, které bylo záživnější ale i poučnější, včetně rozvedení Jobsových vedlejšáků a jejich osudů. O rodinném životě a psychologii hlavní postavy v rodinném kontextu se krom pozadí s biologickým otcem dozvíte taky prd, což je škoda, protože pohnutky z osobního života jsou určujícím faktorem chování v životě obchodním a tvoří hlavní přidanou hodnotu tohoto typu knih. Takovéto "Aha, už mu rozumím" se tady nekoná. Je možné, že Bezos si držel distanc, protože si soukromí tvrdě chránil a byl prostě jen méně otevřený spolupráci na knize než Steve Jobs, který pouštěl hodně soukromé informace z osobního života a dost důležité obchodní detaily hlavně kvůli svým dětem, na které neměl celý život čas. Bezos je však podle fotek zrovna ve formě, takže nemá potřebu se s kýmkoliv nějak hlouběji dělit o svůj pohled na svět. I přes tato úskalí se podařilo autorovi vystopovat zajímavý balík informací a jedná o poučné čtení osvětlující pozadí důležitého tvůrce amerického korporátního IT businessu a jeho vazeb.
Trenikova bible! Aneb jak jsem cely zivot trenoval blbe :)
Tuhle knihu jsem bral jen jako Vabrouskovo addendum k Frielove Treninkove Bibli pro Triatlonisty, ktera je naprosto skvela, detailni az vycerpavajici a Petr Vabrousek k ni ostatne napsal komentar. Tohle je bohuzel pouze prepis Petrovych online eseji, ktere se casto opakuji. Trenikove plany rozhodne nejsou pro zacatecniky a pokud ano, jde o milove kroky. Nicmene i i pro hobika tu nejaka hodnota je.
Takový megastručný medailonek z Trumpova života a způsobu jeho myšlení. Žádný návod na zbohatnutí se "překvapivě" nekoná, ale historky jsou úsměvné a pár rad do života, které si Doník vzal od svého otce k srdci je celkem užitečných. Knížka je to zábavná, čte se rychle a odpustím vydavateli i slabikářový font a rozvržení odstavců, bez něhož by šlo o šedesátilistový sešitek.
Na historickou naučnou knihu překvapivě krásná a čtivá.
Tak tohle už je celkem maso. Prabhupáda zde válí.
Pokud jste se prokousali hinduistickou new-age literaturou až sem, tak je vám jasné, jak funguje prozelytismus pro vytrvalé čtenáře.
Úvodní marketingová gíta je krásná kniha pro získání stáda povrchních sympatizantů. Jen málokdo se pak prokouše šrímad-bhagavatamem až do místa, kde Prabhupáda odhalí další vrstvu své doktríny: "Ten kdo čerpal z nebeských darů pána Kršny zjevené milosrdně v Bhagavadgítě a nepodřídil se, je ten nejhanebnější zrádce!" (přibližná citace z prvních kapitol této knihy, nehodlám to teď dohledávat konkrétněji). Je jasné, že člověk, kterému tohle dojde a už je členem komunity, má jen dvě volby. Podřídit se a nebo odejít. Člověk, který si to čte doma pravidelně na hajzlíku akorát ztratí na čas chuť tyhle fialové hnusy dále zkoumat.
Dávám jednu hevězdu za přínos k poznání "duchovního machiavellismu".
Na rozdíl od pokračování této knihy, které bylo ubohé, se tohle dalo číst. Pečlivě sepsaná profesní biografie. Inspirující kniha.
Coelho mě motal na naviják tak do půlky knihy, kde už jsem docela tušil kam to celé směřuje. Závěr je pak samoúčelně useknutý, že jsem byl až trošku naštvaný nad promrhaným časem. Nenaplněné doufání v to, že to celé skončí sepsáno trošku překvapivěji, hlouběji, .... prostě lépe.
A proto za mě 2/5.
Pro lidi, co lítali nějaký čas na halucinogenech je to napsáno slušně. Prabhupáda odvedl skělou práci. Je to něco jako Bhagavad-gíta, jen je každému filosofickému aspektu věnováno mnohem více podobenství a ještě mnohem víc jejich interpretací.
Pro dospělého, pracovitého, dekadencí nezválcovaného čtenáře jde o další díleček do skládačky zdánlivě nekonečného poznání esoterické agendy. Je to prozelytická vábnička, propaganda jako prase. Hinduističtí guruové mají v popisu práce nahnat co největší množství pracujících ovcí do své pyramidy moci, aby pak vyvolení příslušníci kasty duchovních mohli dřepět v těch svých ašrámech a donekonečna rozebírat pestrost lokalizovaného božství, lidské existence.
Dobré pro pochopení toho, jak celá ta new-age továrna funguje.
Obsah by se vešel na jednu A4. Další esoterická hovna na prodej, tentokrát s pěknýma obrázkama. Cílová skupina: bezdětné ženy a pošetilci, co sobecky volí raději pejsky a kočičky namísto vlastních dětí.
Jednota v prázdnotě a uzurpování významu slov... klasický Tolle.
Tohle, ze je kniha za sedm stovek? No kurva. Intradenni sarlatani Podhajsky s Nesnidalem me opet presvedcili o svych obchodnich kvalitach.
Priznam se, ze kvuli cene byla ma ocekavani vysoka.
Bohuzel vetsina poselstvi pana Williamse vychazi z jeho podlehnuti narativnimu klamu. I presto jsem si tam ale nasel nektere zajimave postrehy a davam dve hvezdy za upozorneni na nektere indikatory.
Bohuzel, graficka uprava je uplne na hovno, esencialni grafy jsou mnohdy necitelne, spousta z nich je bez popisu, bez cislovani a jsou nelogicky umistene v nesouvisejicim textu, takze musite stale listovat a dohledavat vhodny obrazek. Sazba textu je jako z bakalarske prace nejake turbofakulty, kde maji okraje snad 5cm po obvodu strany, radkovani a font je jak ve slabikari pro prvni tridu. Tohle je vzhledem k cene knihy skandal.
Puvodne jsem tomuhle dal tri hvezdy, ale nejak se me to casem rozlezelo v hlave a davam jednu. Je to slaba knizka. Bernstein se nudne opakuje a v podstate jde o dalsi klon Dinosaurich mozku a Neandrtalcu. Jde o velice plytky, "popularne naucny" vyklad tematu pro naproste plebejce. Bernstein vubec nejde do hloubky a kdyz to srovnam s krasne ctivou a opravdu naucnou Cialdiniho knizkou - Zbrane vlivu, je tohle dilko k smichu. Kdyby byla tahle knizka jako bonus nekde na webu pro vsechny ctenare, kteri si koupili jeho predchozi knihy, tak OK. Takhle je to jen evidentni pokus o vyzdimani poslednich dolacu ze zavedene znacky pred Bernsteinovym odchodem do spisovatelskeho duchodu.
Pohled na poválečné reálie latinské ameriky z druhé strany. Co znamenalo být ve "sféře vlivu", když bratři Dullesové diktovali rytmus? Masakr.
Kdo je lepší kritik studenoválečných USA, než jejich úhlavní nepřítel, studenoválečný SSSR?
U knih tohoto typu nehledám naivně nějakou objektivitu. Objektivní nebude nikdy nic. Vždy je dobré jen něco a jen pro někoho. Je třeba si přečíst a POCHOPIT propagandu obou stran a pak teprve se můžeme bavit o přiblížení se skutečnému chodu věcí.
Takový obrázkový slabikář pro naprosté laiky. "Čtenář" se chce aspoň pokochat obrázky, když už se tady nic pořádně nedočte, ale on se ani ten tisk obrázků moc nepovedl. Bohužel.