Wara | Komentáře u knih | Databáze knih

Wara Wara komentáře u knih

Bez frází Bez frází František Suchan

Neuvěřitelné poutavě sepsané příběhy sportovců s kolikrát velmi pohnutými životními osudy. Původně webový projekt bezfrazi.cz v knižní podobě.

09.01.2019 5 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Nechápu, proč mi tahle kniha tak dlouho unikala. Mám moc rád "civilní" sci-fi a toto veledílo mi ho poskytlo plnou nůši... Moc se těším na pokračování.

19.12.2017 5 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Přečteno na jeden zátah. Nápadité. Zajímavé. Mrazivé. Některé pasáže vynikající, jiné trochu matnější. Pro čtení je podle mě nutná alespoň minimální orientace v hlavních postavách nacistického Německa a zároveň v hlavních proudech moderní německé politiky posledních let, bez toho asi dost věcí zanikne...

Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Mrakoplaš je jedna z nejúžasnějších literárních postav všech dob a tahle knížka je toho přímým důkazem...

Hlídka Hlídka Arthur Charles Clarke

Sbírka zajímavých povídek z různých prostředí, které spojuje občasný komentář autora. Všechny drží velmi vysokou úroveň. Pohodové čtení...

07.12.2016 4 z 5

Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004 Zápasy, které změnily můj život - Poločas první 1974-2004 Jaromír Bosák

Pohodové dovolenkové čtení. Jaromír Bosák popisuje nejen fotbalové zápasy samotné, ale popisuje při nich i kontext doby ve které se daná utkání hrála. Počínaje autorovým mládím, přes studia, první pracovní roky a nebo třebas to jak se vlastně dostal do České televize, co se tam v době jeho působení odehrávalo a jak to vnímal. Líbila se mi zajímavé fotografie které knihu ilustrují, naopak mě vadily chyby, překlepy a pár nelogických spojení zejména ze druhé půlky knihy (viz třebas špatně uvedený výsledek utkání Skotsko 3:0 Maroko, mělo to být 0:3, nebo stránka 473 a věty "Auto nikde. Kdepak něwha případech neměli hotovost ani kartu, byli žízniví... atd.). Tak či tak se těším na druhý poločas, který ale předpokládám nevyjde úplně brzy :). Respektive by pak muselo vyjít ještě nějaké prodloužení předpokládám...

30.07.2022 4 z 5

Můj život: Od kolébky ke slávě Můj život: Od kolébky ke slávě Jan Palička

Mám rád fotbal a velmi obdivuji Petra Čecha za jeho kariéru. Knížka pro mě ale byla zklamáním. Těšil jsem se na něco jiného než jsem dostal, respektive jsem měl asi špatná očekávání.
Připadá mi to spíše jako motivační knížka pro děti a dospívající než jako seriózně pojatá biografie, která navíc končí ve chvíli na kterou jsem se původně nejvíc těšil (bude pokračování?). Hodně věcí se tam navíc opakuje a mému osobnímu zážitku ze čtení nepomohlo ani členění na větší množství malých kapitol.
Včera Petr oznámil konec kariéry a já doufám, že si někdo dá tu práci a sepíše opravdu poctivý životopis včetně jeho zahraničních angažmá. Gólman a hlavně člověk jeho velikosti by si to určitě zasloužil.

16.01.2019 2 z 5

Pink Floyd: Velkolepé soužení Pink Floyd: Velkolepé soužení Sean Egan

Hezky pojatá knížka s poměrně bohatou fotogalerií. Líbilo se mi členění dle vydaných alb i doprovodné texty, byť někdy na můj vkus až příliš krátké a stručné. Pro fanoušky zajímavost do sbírky, pro ostatní knížka na prohlédnutí během jednoho delšího večera.

09.01.2019 4 z 5

Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Jiří Černý

Kniha kvalitně navazuje na předchozí díly. Jako dítě jsem totiž vysloveně miloval Obrázky z českých dějin a pověstí. Svým zaměřením, detaily i texty bych ji doporučil spíš ještě o něco starším čtenářům, než je doporučených 12+ let.

Mně osobně se to "četlo" fajn, líbí se mi styl vyprávění i detaily v kresbách. Obsahově za mě i s určitým zjednodušování ok, hodně mě překvapil jen prostor, který byl dán příběhu bratří Mašínů, to bych osobně hodně zkrátil a nebo klidně i celé vynechal. Ale to je věc osobního názoru na celou "kauzu".

BTW: Zjistil jsem, že této knihy existují dvě verze z roku 2016 a pak rozšířená verze z roku 2018. Pozor na to při nákupu, popravdě nevím co přesně je tam přidáno.

09.01.2019 4 z 5

Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Pokračování výborné Nadace se nese ve velmi podobném duchu. Bavilo mě to, ale kvality prvního dílu to pro mě osobně nedosahuje...

29.03.2018 4 z 5

Pronásledování bitevní lodi Bismarck Pronásledování bitevní lodi Bismarck Ludovic Kennedy

Mix všech možných stylů- doslova reportážní román psaný na základě reálných událostí, který si nic nevymýšlí, nic nepřidává ani nepřikresluje a přesto se čte jedním dechem. Během několika okamžiků se kormidlo dějin otočí do úplně opačného směru, a místo hrdinného boje přichází rychlá a krutá zkáza (HMS Hood), místo slavného návratu do bezpečných vod zablokované kormidlo a konec (Bismarck). Osobně to považuji za jednu z nejlepších knih, které kdy byly napsány o námořních událostech během druhé světové války.

07.12.2016 5 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Přečteno až v rámci třetího vydání z roku 2015 a popravdě vůbec nevím, proč mi to trvalo tak dlouho ;). Sapkowského tvorbu znám již dlouho, postavu Zaklínače taktéž, ale až teď přišel čas na tuto knihu. Soubor povídek skrývající pod tímto názvem mě ale hned chytl, kulisy světa jsou načrtnuté parádně a postavy včetně "komparsistů" se chovají uvěřitelně.
Hlavní "hrdina" Geralt je sice součástí onoho světa, ale díky (či možná spíše kvůli?) všem svým pochybnostem, svému svědomí a se svým osudem v patách jakoby tam ani nepatřil.
Moc mě bavily různé druhy použitých "nářečí", kterými jsou zdůrazněny rozdíly v mluvě trpaslíků, obyčejných nevzdělaných vesničanů a naproti tomu třebas čarodějek.

07.12.2016 5 z 5

Jednotky stíhacích  letadel japonské armády a jejich esa 1931-1945 Jednotky stíhacích letadel japonské armády a jejich esa 1931-1945 Christopher Shores

V podstatě papírová wikipedie na poměrně zajímavé téma. První část, která popisuje historické působení leteckých jednotek JAAF (tj. letectva japonské armády- nikoliv námořnictva!) ještě celkem ujde, ale zbytek je seznam faktů, údajů, dat a čísel. Je chvályhodné, že někdo si dal poměrně dost práce a sepsal velmi detailně všechny jednotky, ale po chvíli čtení se to změní ve změť různých dat. Stejně tak jako v poslední části, která se zabývá jednotlivými piloty, patřícími mezi esa. Fotky, popis, změť čísel a jedeme dál. Po chvíli to vše splývá v jedno...
Není to tedy kniha určená k souvislejšímu čtení, spíše pro hledání detailů a souvislostí v případech, kdy je to potřeba. Pro laiky obávám se až moc nestravitelné čtení.

07.12.2016 2 z 5

Hluboké pastviny Hluboké pastviny Arthur Charles Clarke

A.C. Clark je můj v podstatě nejoblíbenější autor. To jen na úvod, aby bylo jasno že hodnocení bude asi trošku více než by bylo u jiného autora. Hluboké pastviny trošku vybočují z dnes už klasické tvorby tohoto autora, jelikož se neodehrávají ve vesmíru ale na matičce Zemi a to přímo v jejích oceánech. Začátek knihy kopíruje starší stejnojmenou povídku, kterou Clark poté rozšířil navazujícícm příběhem. Ten je zpočátku trošku kostrbatý, hodně se mluví o ekologii, o tom co pro lidstvo oceán znamená apod., a vůbec je to takové všelijaké. Čím více se však blížíme ke konci útlé knížečky, tím více děj graduje, co děje vstupují zajímavé další postavy a Clark se dostává do své oblíbené polohy, kdy na bázi osobních postřehů dokáže vyprávět příběh s celosvětovým dopadem. U ostatních autorů bych se přikláděl k hodnocení na rozmezí 3-4 hvězd, díky autorovi a tomu, jakým způsobem opět zvládl napsat závěrečné pasáže dávám hvězdy 4.

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Začátek výborný, pak se to trošku zhoršilo, ale přesto pořád knížka, kterou určitě stojí za to si přečíst...

07.12.2016 4 z 5

Tomáš Rosický - Hvězdám v patách Tomáš Rosický - Hvězdám v patách Petr Halaburda

Hodně fotek a vzpomínek rodičů, trenérů, spoluhráčů, manažerů... Trošku víc reklamy než by se mi líbilo, ale nejvíc mě mrzí to, že knížka končí tam, kde to vlastně začala až být zajímavé. Tj. chybí kariéra v Dortmundu a pak v Arsenalu. Doufám že někdy za pár let někdo napíše ucelenější knížku kam se vejde i návrat T10 do pražské Sparty... Tam by zajímavého materiálu mohlo být až až :).

13.07.2022 3 z 5

Encyklopedie tanků a obrněných vozidel od první světové války do současnosti Encyklopedie tanků a obrněných vozidel od první světové války do současnosti kolektiv autorů

Veeeelmi obsáhlá knížka se spoustou krásných fotek. U hlavních bojových vozidel daného období jde i více do hloubky, jinak slouží jako vskutku ucelený a zajímavý přehled ilustrující jak razantním vývojem tato technika prošla během bouřlivého dvacátého století... Není to úplně ideální na nějaké souvislé čtení, ale lehce se mi stávalo že jsem se do toho na pár hodin ponořil...

14.02.2021 4 z 5

Hornet Hornet Lisle A. Rose

Hezky a celkem čtivě sepsaná historie USS Hornet (CV-8). Od sestavování posádky, jejího výcviku a prvního bojového nasazení při slavném Doolittlově náletu, přes nepříliš slavné působení u Midwaye až po působení u Šalamounových ostrovů a zkáze lodi v Bitvě u ostrovů Santa Cruz. Oceňuji hodně autentických zpráv a příhod přímo od členů posádky i detailní popis operací kterých se letadlová loď zúčastnila. Čtenář si na základě toho může udělat základní náhled na to co všechno musí na lodi této velikosti fungovat, aby byla schopna plnit své úkoly.

14.02.2021 4 z 5

Válka v severních mořích Válka v severních mořích Arsenij Grigorjevič Golovko

Kniha je trochu poplatná době ve které vznikala a též se v ní hodně promítá to, kdo je vlastně jejím autorem. Moc kritiky mířené do "vlastních" řad v ní tak logicky nenajdete. Kvůli chybějícímu kritickému náhledu na některé popisované situace a události by si zasloužila nižší hodnocení, ale díky tématu, kdy autor popisuje téměř "nepopsanou" historii války na moři v odlehlých severních moří z pohledu sovětských sil nakonec dávám o hvězdičku víc.

29.03.2018 4 z 5

Stalingrad - Anatomie bitvy Stalingrad - Anatomie bitvy Janusz Piekalkiewicz

Hodně, ale opravdu hodně detailní popis jednotlivých dnů bojů z pohledu obou stran. Vysloveně pouze pro zájemce o podrobnou historii druhé světové války, pro normální čtenářskou obec to bude podle mě totálně nestravitelné louskání jedné stránky za druhou...

19.12.2017 3 z 5