Wereden komentáře u knih
Celkově dobrý román, jen škoda nedokončené druhé části, chybějící místa docela rušila.
K Malému princi se čas od času, vracím rád. Je to kniha, kterou záhodno číst opakovaně. Teď jsem přečetl vydání, které jsem dostal. Mám ho vlastně doma vícekrát...
Pohled na Rusko ze zcela jiného úhlu než jen běžný. Začne to nevinně a skončí to... Radši posuďte sami.
Opět se mě známé místo budu dívat jinak než doposavad. Obecně mi přijde pravoslavný hřbitov na Olšanech jako velmi zajímavý. Až se tam příště vypravím, tak na to místo budu zcela jistě nahlížet jinak než doposavad.
Na to, že je v názvu Liberec, tak kniha objímá širší region a dotýká se i celostátního dění. Za mě dobře a čtivě napsáno, autorka si rozhodně dala dost práce. Jen je za mě škoda malého nákladu.
Zajímavý soubor textů, kdy autorovi muselo dát práci korpus sestavit. Na druhou stranu s texty se musí setkávat denně, neboť při pohledu na jeho vydavatelskou činnost to z toho vyplývá. Ale je dobře, že se ven dostanou i samotné prameny, nejen jejich analýzy.
Na knihu jsem se těšil. Četl jsem ji dlouho a nečetla se lehce. A přiznávám, že ne všechno jsem dokázal na poprvé pobrat. Takže se ke knize budu muset někdy vrátit. Nicméně je znát obrovská erudice autora a jeho rozhled. Toto je dílo, které kdyby se přeložilo do angličtiny nebo jiného jazyka, tak se v mezinárodní konkurenci neztratí, spíš naopak.
Za mě dobré čtení, které lze v základu použít ve výuce i dnes. Ne přímo knihu samotnou, ale její obsah. Hold se pozná nadčasová kvalita.
Docela zajímavé počtení. A četlo se to dobře, takové víc klučičí pohádky. Rozhdně čitelné i dnes.
Sorokina jsem zkoušel číst Den opričníka. Nic moc. Ale dostali se mi do ruky další dvě knihy, tak jsem zkusil Manarangu. A opět mě to nenadchlo. Takže Sorokinovi asi dávám sbohem.
Docela fajn počtení na jeden den z mého rodného kraje. Asi se k Morávkovi příležitostně někdy vrátím.
Zygar byl jako vždy úžasný. Ačkoliv jsou mi dějiny Ukrajiny od perestrojky po současnost známy, tak tohle se četlo samo a člověk prostě hltá každé slovo a čeká, jak to dopadne, i když výsledek můžeme sledovat denně.
Celé mi to přišlo dost zvláštní, děj byl v podstatě dost naivní. Přemýšlel jsem nad tím, jak tuto knihu mohl někdo vydat, ale své čtenáře si asi našla.
V podstatě jsem spokojen. Nejde o klasický životopis, ale hlavně o působení Vozky během první světové války. Což nám dává jiný pohled na válku než jiné monografie, neboť Vozka byl špion a byly pro něj důležité jiné milníky než na bojištích.
Asi jsem zmlsaný tím, co všechno u nás vyšla řada vzpomínek českých legionářů. Je pravda, že na slovenské jsem zatím nenarazil. Takže je dobře, že tyto byly vydány a bylo by dobré, kdyby se v tom pokračovalo.