xSimaix xSimaix komentáře u knih

Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Musím říct, že tato kniha pro mě byla nesmírným oříškem a to ne v dobrém slova smyslu. Nepíšu kritiku moc často, ale bohužel si zde nemohu pomoct a musím se rozepsat:
- některé pasáže knihy mě nesmírně nudily, vážně jsem se přemáhala, abych je přečetla
- jeden z hlavních problémů pro mě byl ten, že mi vše připadalo moc urychlené, převážně vztahy (hlavně Jules/Edgar. Vážně chtějí autorky, aby kdokoliv nad 10 let bral vážně jejich velikou lásku, která se zrodila snad za 20 stránek a tři vtipy?)
- některé věci jednoduše nedávaly smysl. Život v knize se má prezentovat jako život bez možnosti vlastní volby, jako by postavy v ní neměly vlastní mysl a názory. Pravda je ale taková, že si postavy klidně mohly povídat se čtenářem a mohly si dokonce pořádat narozeninové oslavy. Jednoduše "???"
- postavy v knize jsou jedno velké chodící klišé každé průměrné středoškolské fanfikce.
př. hlavní dívčí postava - neoblíbená knihomolka / hlavní mužská postava - chrabrý princ / drsná kamarádka hlavní postavy, která je ve skutečnosti velmi citlivá / postava kluka zabraného do počítačových her, ze kterého se vyklube hrdina / princezna blondýnka, která se sice 300 stran chová hloupě a otravně, ale posledních 20 ji nejspíše osvítí duch svatý / namyšlená královna školy s gangem svých poskoků.. a mohla bych takto popsat snad každou postavu, jež se v příběhu objevila.
Originalita postav a jejich charakterů je vážně pod bodem mrazu.
- kniha je jednoduše předvídatelná a nelogická. Královna z pohádky se dostane do reálného světa a za dva měsíce se z ní stane vyhlášená cukrářka? Princ z pohádky (který se učil ve škole pouze pár měsíců a do testu si maloval obrázek draka, za který nejspíše dostal těch 2400 bodů hodných Harvardu) se dostane na prestižní školu? A samozřejmě si nikdo nevšimne, že se vymění postavy z knihy (jež v případě matek vypadají odlišně) s postavami z reality.

Předvídatelnost a nelogické stránky této knihy mě jednoduše ubíjí. Myslím, že tuto knihu si může užít snad jen nesmírně, ale nesmírně nenáročný čtenář, který dosud četl pouze knihy typu "100 + 1 pohádek" a nebo snad leporelo.
Vážně nerada něco kritizuji, ale nemohu jinak. Pokusím se tento komentář ukončit teda aspoň trochu pozitivně:
Prvních 50 stran bylo velmi povedených a několikrát jsem se vážně nenuceně zasmála a pokud pominu příběh, kniha byla poměrně čtivá.

01.04.2018 2 z 5

Manželský zväzok Manželský zväzok Jennifer Probst

Jako vždy stejné - manželství, které je dohodnuto. V případě Jennifer Probstové se ale i při jejich 4 knihách na podobné téma nejedná o to stejné. Každá postava v každé knize má vlastní osobnost a povahu, kterou si nelze splést s někým jiným. Sice mi k dokončení série zbývá ještě Past a Omyl, ale myslím si, že sexuální "scény" v této knize už snad nic netrumfne. Knihy na téma 50 odstínů by se měly raději schovat. ;D

16.04.2017 4 z 5

Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Vím, že mnoho lidí má potřebu porovnávat každou knihu Meyerové s jejím nejlepším dílem - Měsíční Kroniky. A proto bych ráda na začátek napsala, že je úplně zbytečné porovnávat vše s touto sérií a nezaujatě si užít knihy této skvělé autorky.

Renegáti je kniha, jež mě nesmírně bavila. Byla vážně nesmírně čtivá, postavy byly sympatické a propracované a celkový svět, do kterého jsou Renegáti vsazeni je velmi zajímavý.
Upřímně jsem čekala více romantiky, a tak jsme byla mile překvapena, že vztah Novy a Adriana nepůsobil moc uspěchaně. Zalíbila se mi každá postava (jak zločince, tak hrdiny), možná až na naši hlavní Novu, která měnila názory a postoje na můj vkus až moc často.
Vzhledem k velice otevřenému konci se už moc těším na druhý díl série, na jehož překlad si podle všeho bohužel ještě nějaký ten pátek počkáme...
Doporučuji! :)

10.06.2018 5 z 5

Léto, kdy jsme se potkali Léto, kdy jsme se potkali Robin Constantine

Typická romantická teen kniha, která nenadchne a ani neurazí.
Krásně čtivá, zajímavé postavy, velice milá kniha.
Skvělá oddechovka a určitě jeden z těch lepších teen příběhů.
Doporučuji! :)

01.05.2018 4 z 5

Nejkrásnější - Příběh Levany Nejkrásnější - Příběh Levany Marissa Meyer

Perfektní doplnění příběhu Měsíčních Kronik.

Příběh Levany je nesmírně zajímavý a skvěle vysvětluje její chování, přesvědčení a odkud vlastně pramení její nenávist, která má kořeny hluboko zakořeněné již v dětství.
Novela má sice pouze cca 200 stran, Marisse ale přesto dokázala napsat příběh měsíční královny již od brzkého dětství, dospívání až po kralování. Autorka dokázala skvěle zachytit důvody její bezcitnosti a zároveň zoufalství, jež cítila po celý její život.
Tento příběh mě přiměl dívat se na Levanu úplně jiným způsobem a také ji jistým způsobem litovat. Jak se totiž říká, za každým monstrem stojí monstrum jiné, což se v případě Levany potvrdilo možná i několikanásobně.

Podle mého je tento příběh nezbytný pro každého fanouška této skvělé série, doporučuji!

04.04.2018 5 z 5

Cress Cress Marissa Meyer

Tak toto byla tedy paráda. :)

Třetí díl Měsíčních Kronik byl opět nesmírně napínavý, důvtipný, romantický, překvapivý a mohla bych pokračovat dále.
Příběh se nesmírně rozvinul a příběh je napsán z mnoha pohledů všech hlavních postav, což skvěle oživuje příběh.
Stejně jako předchozí dva díly byla Cress nesmírně čtivá a když jsem si již našla čas na čtení, nemohla jsem se odtrhnout od stránek i přes únavu.
Cress jako hlavní hrdinka této části je jednoduše skvělá a člověk se do ní dokáže vžít ze všech postav nejspíš nejvíce. Je vtipná, mladá, nezkušená a některé její momenty vám jednoduše vykouzlí úsměv na tváři.
V této knize jsme některé postavy ztratili a dostali za ně náhradu. Na tyto nové postavy, které se příběhem jen mihly a hned zase zmizely jsem nesmírně zvědavá.
Stoupavá tendence série je pouze čistá pravda a už kvůli tomu se nemohu dočkat Winter, jež bude určitě speciální.

Doporučuji!

21.03.2018 5 z 5

Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Skvělý druhý díl Měsíčních Kronik.

Scarlet nám jako hlavní přivedla do cesty několik skvělých nových postav:
Scarlet jako hlavní postava tohoto dílu byla nesmírně sympatická a její bojovnost a odhodlání dodalo příběhu potřebnou akci a napětí.
Vlka jsem si zamilovala od začátku až do konce a to samé platí i o jeho vztahu se Scarlet. Tento pár se mi k sobě nesmírně hodí a nemohu se dočkat pokračování i jejich příběhu.
Thorne je také skvělá nová postava - je tak otravně (ne)vtipný, že na jednu stranu člověk chápe Cindeřinu úlevu kdykoliv je kapitán/kadet zticha, ale stejně je nemožné si ho také nezamilovat.

Příběh jako samotný byl opět skvělý a originální. Dozvěděli jsme se více o hrdince z předchozího dílu a její propojení s hrdinkou tohoto dílu. Tento díl také vysvětlil mnoho toho, co zůstalo otevřeno od předchozího.

Také jsem nesmírně uvítala střídání pohledů postav, které oživilo příběh a čtenář se tak ocitnul v několika dějových linkách najednou.

Tento díl překonal Cinder a již nyní se třesu nedočkavostí, až se mi dostane do rukou další kniha z této skvělé a jedinečné série.

DOPORUČUJI! :)

04.02.2018 5 z 5

Královna Tearlingu Královna Tearlingu Erika Johansen

Od dob, kdy jsem poprvé četla Skleněný Trůn jsem nebyla takto nadšena z fantasy knihy o ženské hrdince.

Příběh je nenucený, napsaný realisticky (jak to jen ve fantasy knize jde), čtivě a vtipně.
Všechny postavy v knize jsou jednoduše úžasně napsané. Od každého gardisty, až po hlavní hrdinka, která Vás může v několika momentech knihy naštvat, ale právě to ji dělá tak lidskou a můžeme se do postavy tak lépe vžít.
Další neméně podstatný fakt o hlavní hrdince je, že je vážně...obyčejná. Královna Tearlingu je první kniha, jež jsem četla, ve které není hlavní hrdinka popisována jako nadpozemsky krásná, úžasná bojovnice, která má u nohou desítky nápadníků. Naše hrdinka je obyčejná, nemá postavu modelky a vše se učí od základů.
Také bylo v knize minimum romantiky, což byla příjemná změna. Samozřejmě se budu těšit na nějaký případný románek (pokud tedy bude) naší hrdinky v dalším díle, ale aspoň nebude uspěchaný.

Všem milovníkům fantasy doporučuji a vrhám se na objednávání druhého dílu. :)

09.01.2019 5 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Velice realistická, čtivá a zajímavá kriminálka.
Kniha nemá sice moc stoupavého napětí, no působí velmi reálně, prolínání časů a pohledů postav je moc dobře propracované a rozhodně jsem si čtení užila.
Námět příběhu je také velice zajímavý a neokoukaný. Donutí nás popřemýšlet o našich vlastních tajemstvích a snech.
Určitě si plánuji přečíst další knihy od autora.
Velice solidní 4*. :)

13.09.2018 4 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Ani jedna kniha v této jedinečné sérii mě nezklamala, ba naopak. Každá byla lepší než ta předchozí i když se zdálo, že to snad již není možné.
Winter se nelišila.

Poslední díl Měsíčních Kronik nám představil naši poslední princeznu - Winter. Winter byla skvělá volba na poslední knihu, jelikož je vážně jedinečná a jiná než zbytek postav - když se nad tím zamyslím, tuto sérii jsem si tak nesmírně zamilovala hlavně díky skvěle propracovaným hlavním hrdinům, kteří se od sebe všichni liší a přidávají do příběhu jednoduše něco vlastního, tu špetku své vlastní originality, jež příběh tak vynáší.
Poslední díl série nám přinesl nesmírné množství akce a nových poznání. Každá postava sehrála svou roli, každá postava si musela něco vytrpět a obětovat, abychom se dopracovali ke konci, k jakému jsme se dopracovat měli - což je krásné.
Knihu co knihu nám autorka dodávala nové a nové postavy, jež se postupně přidávali k naší partě "princezen a princů". Ať už šlo o vedlejší postavy, nebo o hlavní...vidět tu týmovou práci každé postavy jednoduše zahřeje u srdce.

Celý příběh a celý svět Měsíčních Kronik jsem si zamilovala tak, že vážně netuším, jak se přes něj vůbec přenést a číst příběh jiný. Každá postava mi přirostla k srdci až neuvěřitelným způsobem a já se vážně s tou bláznivou partou (ne)lidí a jejich snad i bláznivějším světem rozloučit nechci.
Nemohu se dočkat, až se mi dostanou do ruky povídky z Měsíčních Kronik a já se dozvím, kam se naši milovaní hrdinové po konci knihy vydali a zda získali to, po čem vždy toužili...

Slova nedokáží vyjádřit, jak moc tuto sérii doporučuji.
Musí být snad povinnost každého milovníka fantasy mít tuto sérii ve své knihovničce. ♥

18.04.2018 5 z 5