Zahonek
![La Grace pluje! La Grace pluje!](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100181/la-grace-pluje-100181.jpg?v=1324323035)
Překrásná kniha přeplněná fotkami, nejen o zhmotnění dětského snu, ale třeba i o mentalitě egyptského lidu a všudypřítomné byrokracii. Popisuje průběh stavby krásné historické plachetnice od jejích počátků na papíře, přes stavbu v Suezu a křest, až po několik prvních zajížděcích plaveb. Kniha nám dá nahlédnout i do podpalubí a interiérů La Grace a seznámí nás s posádkou na její palubě i s ostatními lidmi, kteří stáli za jejím zrodem a bez kterých by sen zůstal pouhým snem. Jinak super námět na zajímavou dovolenou, strávenou v ráhnoví například jako kadet..
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sama proti času Sama proti času](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174217/sama-proti-casu-iVd-174217.jpg?v=1529045967)
Zajímavý pohled do soukromí fenomenální sportovkyně. Žádné aféry nehledejte, jen tvrdou dřinu!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Červený raptor Červený raptor](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86665/cerveny-raptor-w41-86665.jpg?v=1682970148)
Krásná knížka, moc jsem se na ni těšil. Dlouho jsem ji nemohl sehnat, ale hned jak se mi to povedlo, pustil jsem se do čtení. A vůbec mě nezklamala, naopak. I když je to v podstatě pohádka z doby křídové, kterou jsme provázeni z pohledu pravěkých zvířat, převážně tedy samice utahraptora, dozvíme se spoustu zajímavých věcí z jejich života a prostředí, ve kterém se pohybovala. Tehdejší predátoři to neměli vůbec jednoduché, jejich kořist byla větší, těžší a uměla se účinně bránit, za což někteří zaplatili cenu nejvyšší. Probíhal také nekonečný boj o teritorium, ať už proti velkým či malým dravcům jiného druhu, tak i proti konkurenci v podobě druhu vlastního. V takovém prostředí by tvor bez vysokého stupně inteligence těžko přežil. I když jsem věřil, že raptořice červená se dožije ve zdraví konce knihy, párkrát mi při jejích dobrodružstvích zatrnulo a zrychlil se mi tep. Příběh je opravdu velmi čtivý, občas drsný jako sama příroda, z toho zase roztomilý jako pohádka na dobrou noc, rozhodně si ale na nic nehraje a vše je podáno jako fakt. V knize je zmíněno i pár zajímavostí z přípravy filmu Jurský park, na kterém Robert Bakker spolupracoval coby neoficiální poradce pro výtvarníky, kteří tvořili modely dinosaurů pro tento film. I když ve filmu vystupuje tvor zvaný velociraptor, tělesné proporce patří utahraptorovi, jehož kosti byly ale objeveny až v roce 1992, tedy v době, kdy příprava filmu byla v plném proudu. Bakker v knize také přibližuje historii o vykopávkách zkamenělin a stručný přehled vývoje druhohorních zvířat v jejích různých časových úsecích i trasy jejich migrace. Robert Bakker se v knize snažil v první řadě vyvrátit mýtus, že dinosauři byli studenokrevná jednoduchá pomalá stvoření. Podporuje zde naopak svůj názor, který mu mimochodem přinesl velké uznání, že to byli teplokrevní, aktivní, inteligentní a společenští tvorové. Další věc, která mě na v knize velmi potěšila, je přítomnost pěkných ilustrací. Maloval je sám autor a vždy tvoří úvod do další kapitoly. Nechybí ani vyobrazení některých tehdy žijících zvířat, převážně těch vystupujících v knize a také mapa, znázorňující tehdejší podobu planety a kontinentů. Dalo by se tedy říci, že jde o poučnou pohádku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak přežít kriminál aneb rady, jak žít mezi vlky Jak přežít kriminál aneb rady, jak žít mezi vlky](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260156/jak-prezit-kriminal-aneb-rady-jak-z-260156.jpg?v=1438783798)
Docela pohodové čtení. V kriminále jsem nebyl, takže na rozšíření obzorů a originální slovní zásoby také dobré. Na argot a různé hantýrky mám slabost.. Napsáno syrově, bez zbytečných příkras a fňukání o tom, že jsou tam všichni nevině. Jen by mě zajímalo, za co frajer seděl, protože docela často moralizuje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)