Zichyn Zichyn komentáře u knih

☰ menu

Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

Fascinující a i po letech aktuální téma. Líbili se mi i pasáže kde hlavni hrdina vzpomíná na útržky ze své minulosti, po sedmi knichách bylo načase se o Rhymovy dozvědět něco víc. Ke 100% mi ale pořád něco chybý. Kdybych měl hodnotit knihu jedním slovem, řekl bych že je zdlouhavá. Má poměrně dost hluchých míst, zkrátit o 100-150 stran, tak bych s plným hodnocením asi neváhal.

06.07.2024 4 z 5


Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Po náloži severských krimi, které jsem si dopřával v posledních měsících jsem cítil, že potřebuju trochu změnu. Byla mi doporučena obsáhlá série s detektivem Harry Boschem a lituju jen toho, že jsem se k panu Connellymu nedostal dřív. Bosch je vlk samotář, svéráz, tvrďák každým coulem, veterán z Vietnamu a policista, který si jde tak tvrdohlavě za svým, že nehledí napravo nalevo, ale taky chlap se srdcem na pravém místě a se silným citem pro spravedlnost (omlouvám se za klišé). Černá ozvěna je detektivka ze staré školy. Amerika začátkem 90tých let. Jdu na další díl, Harry mě baví.

03.07.2024 4 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Po dočtení hledám svou čelist na zemi, tohle byla od začátku do konce naprostá bomba. Omluvte má slova, ale Nesbo se s tím vůbec nese*e. Po tom všem co svému hrdinovy naložil se trochu divím, že ho už dávno raději neposlal pod drn, nebo rovnou někam na psychinu.

03.07.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Trampoty komisaře Holea pokračují 13tým dílem a já mám pocit, že Nesbo s posledními díly jede trochu na horské dráze. Policie byla správným způsobem nepředvídatelná a akční, Žizeň byla taková nemastná neslaná, Nůž byl parádní emocionální jízdou a Zatmění jde znovu kvalitativně o něco dolů. Ale možná je to mnou a přehnanými očekáváními, která k autorovi po celé sérii mám. Nicméně pořád platí, že je to skvěle napsané, napínavé a brutální. Uvidíme co dál, Harrymu držím palce.

03.07.2024 3 z 5


Bouře mečů 1 Bouře mečů 1 George R. R. Martin

Za mě prozatimní vrchol celé ságy. Fascinuje mě jak Martin zvládá ukočírovat takový ansábl různorodých charakterů a skvěle mezi sebou proplétat jejich osudy.

03.07.2024 5 z 5


Hra o trůny 1 Hra o trůny 1 George R. R. Martin

Krásné, epické, dobrodružné, krvavé, brutální a hlavně skvěle napsané. Pro fanoušky fantasy povinnost.

03.07.2024 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Tak já vám nevím. Asi začínám mít takový love/hate vztah k tomuto autorovi. Na jednu stranu se mi strašně líbí styl psaní v přítomném čase, dává to knize šmrc a nádech originality. Taky mám rád kratší kapitoly, eliminují se hluchá místa a nutí vás to číst dál a dál. Ale pak jsou tu momenty, které jsou jakoby vytržené z kontextu celé knihy, nemluvě o různých nelogičnostech v ději a trochu podivném chování hlavních postav. Joona je zatím i ve čtvrté knize poměrně jednostranná postava, chybí mi trochu charakterové propracovanosti. Jak už psali jiní uživatelé, je to takový Superman co nedělá chyby a nemá žádné špatné vlastnosti, ale snad se to do dalších dílů zlepší. Celkově si knihu užijete nejvíc, pokud vypnete mozek a nebude přemýšlet, jen se necháte unášet napětím a akční jízdou. Těším se na další díl, ale přiznám se, že jdu na něj s menšími obavami.

03.07.2024 4 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Solidní jednohubka a dobrý start série. Sice jsem pachatele odhadl poměrně rychle a konec býl kýčovitý až hanba, celkově ale zabavilo a neurazilo.

02.07.2024 3 z 5


Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Zklamání.... za mě Olsen nikdy nepatřil mezi špičku krimi-spisovatelů, ale jeho Q série mi přišla jiná, osvěžujicí od těch ostatních. Není to tak brutální jako ostatní severské krimi, a hlavně se hodně spoléhá na humor (i když Asadovi velbloudí moudra už mi lezou trochu krkem), což je právě tím osvěžujícím prvkem. Selfies je jednoznačně nejslabší knihou v sérii. Zápletka nezajímavá, chování postav nelogické, a charakterový progres chudáka Rose už mi přišel hodně přitažený za vlasy. Oddělení Q mám celkem rád, ale bojím se že se do zbytku série budu muset nutit.

02.07.2024 2 z 5


Hodinář Hodinář Jeffery Deaver

Na Deaverovi mě fascinuje jak má vždy tak propracované zápletky. Nikde to není víc zřejmé než právě u Hodináře, kde ve druhé půlce knihy je víc dějových zvratů než v Ulici. Chápu, že některé čtenáře to může odradit, ale mě tohle neskutečně baví. Nesnáším totiž pocit, když v půlce knížky začnu tušit jak se bude děj vyvíjet dál, ale u Deavera vím, že nikdy neodhadnu co bude dál. Detektivní lahůdka.

02.07.2024