10 minut 38 vteřin přehled
Elif Shafak
Co když v okamžiku smrti lidská mysl ještě několik převzácných minut pracuje? Přesně řečeno, deset minut třicet osm vteřin… Každá posmrtná minuta Leile přináší intenzivní smyslovou vzpomínku: chuť kořeněného guláše z kozy, kterou její otec obětoval na oslavu narození dlouho očekávaného syna; chuť směsi cukru s citronem, jíž si ženy depilují nohy, zatímco muži navštěvují mešitu; vůni kávy s kardamomem, kterou Leila pije s pohledným studentem v bordelu, kde je zaměstnaná. A všechny tyto vzpomínky jí také připomínají věrné přátele, s nimiž se sblížila v klíčových momentech svého života – přátele, kteří se ji nyní zoufale snaží najít…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , OdeonOriginální název:
10 Minutes 38 Seconds in this Strange World, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 10 minut 38 vteřin. Přihlašte se a napište ho.
Mám-li si vybrat nejlepší knihu za poslední dobu, pak by to byla právě tato. Čím dál tím víc si myslím, že nakladatelství Odeon vydává velmi zajímavé knihy, které nám mnoho dají. Témata jsou často velmi niterná, důležitá k zamyšlení, ale podaná stylem, který se velmi dobře čte a nezamotá nám hlavu. Jinak tomu není ani u této novely odehrávající se v Istanbulu.
Leila leží na skládce mrtvá. Každou minutu, kdy její mysl přestává pracovat, má spojenou se vzpomínkou od dětství až po dospělost a ty vzpomínky nám Leila vypráví. Jejím prostřednictvím se dozvídáme o životě v turecké rodině, o tom, co vedlo k tomu, že se stala prostitutkou ve velkém městě, o věrnosti jejích přátel na okraji společnosti a samozřejmě o její násilné smrti, ale to v této knize není to hlavní.
Co se na pocatku zdalo jako slibne napsany socialni roman o divce z ultrakonzervativni turecke rodiny, ze ktere se stane prostitutka, postupne zacalo pripominat spis soubor povidek nezli komplexni roman. V posledni tretine se ton zmenil na podivnou honicku/beckovou detektivku s ukňouranými dialogy a slovními obraty vypujcenými snad z červené knihovny. Jakoby knihu psaly dve osoby. Skoda.
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
Kniha 10 minut 38 vteřin v seznamech
prostituce vzpomínky Turecko psychologické romány umírání turecká literatura nevěstinceAutorovy další knížky
2020 | 10 minut 38 vteřin |
2014 | Čtyřicet pravidel lásky |
2016 | Rebelka z Istanbulu |
2017 | Architektov učeň |
2023 | Ostrov stratených stromov |
Kniha ne nadarmo vyvolává chuť blíže se podívat na další publikace Odeonu.
Příběh jako takový je velmi poutavý a zajímavý, i když poslední třetina knihy mne osobně bavila nejméně.