100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny přehled
Červená propiska
V druhé knize úspěšného projektu Červená propiska odhalíte další stovku jazykových přešlapů, které trápí nejednoho Čecha. Autorky vás svým jedinečným způsobem provedou častými pravopisnými i gramatickými nešvary, na které jako korektorky narazily. Ani tentokrát nebudou chybět originální ilustrace, možnost odškrtávat si zvládnuté pojmy, prostor na poznámky a samozřejmě diktáty. Navíc zde najdete i malé překvapení – latinsko-český slovníček pojmů z bohemistiky, s nimiž se setkáváme ve slovnících či odborných publikacích.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny. Přihlašte se a napište ho.
vítám jakýkoli způsob procvičování pravopisu, pokud čtenáře donutí zamyslet se nad naší mateřštinou, "obtížná" slova jsou vybrána víceméně náhodně a nejsou nijak strukturována podle jazykových jevů, které reprezentují, což má pro zapamatování svá pro i proti = schopnost vypořádat se s korektním zápisem konkrétního slova vs. pochopení principu příslušné mluvnické kategorie a odvození dalších příkladů (pokud je jednomu každému slovu věnována celá stránka, pak bych našel místo pro rozšiřující kontext a pojednal, nebo aspoň odkázal k širším souvislostem, např. odkazem do PČP)
Knížka pokračuje ve stejném duchu jako první díl, 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Jak po obsahové, tak po formální a grafické stránce. Jde o dílko originálně pojaté, též hravé a interaktivní, které si opět klade za cíl nás poučit o zrádných aspektech češtiny. I zde musím ovšem poukázat na značnou nevýhodu takovéto příručky, a tou je poměrně rychlé zastarávání nastíněných pravidel. Sice ne globálních rozměrů, ale ne všechny informace jsou i dnes aplikovatelné do praxe v tom znění, v jakém jsou v knize uvedeny. Čeština je holt živý jazyk, který se neustále vyvíjí, a proto dostává stále nové a nové kodifikace. Tímto se jen potvrzuje základní češtinářské pravidlo: nutné je ověřovat, ověřovat a ještě jednou ověřovat!
Knižní novinky (35. týden)
29.08.2021
Kniha 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny v seznamech
čeština bohemistika, bohemika čeština - pravopisná cvičení čeština - diktáty čeština v praxi
2020 | 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny |
2021 | 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny |
2022 | E-maily a jejich (ne)pravidla |
2023 | 100 přehmatů pro (ne)milovníky češtiny |
2024 | Bláznivé rodičovství |
Knížka pro (ne)milovníky češtiny je skvělá a velmi užitečná. Knížka se mi líbila, byla přehledná a stručná. Zakoupím si i pokračování. Doporučuji! 4/5