100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny přehled

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476390/bmid_100-preslapu-pro-ne-milovniky-cesti-0kv-476390.jpeg 5 73 73

V druhé knize úspěšného projektu Červená propiska odhalíte další stovku jazykových přešlapů, které trápí nejednoho Čecha. Autorky vás svým jedinečným způsobem provedou častými pravopisnými i gramatickými nešvary, na které jako korektorky narazily. Ani tentokrát nebudou chybět originální ilustrace, možnost odškrtávat si zvládnuté pojmy, prostor na poznámky a samozřejmě diktáty. Navíc zde najdete i malé překvapení – latinsko-český slovníček pojmů z bohemistiky, s nimiž se setkáváme ve slovnících či odborných publikacích.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

los
09.03.2024 3 z 5

vítám jakýkoli způsob procvičování pravopisu, pokud čtenáře donutí zamyslet se nad naší mateřštinou, "obtížná" slova jsou vybrána víceméně náhodně a nejsou nijak strukturována podle jazykových jevů, které reprezentují, což má pro zapamatování svá pro i proti = schopnost vypořádat se s korektním zápisem konkrétního slova vs. pochopení principu příslušné mluvnické kategorie a odvození dalších příkladů (pokud je jednomu každému slovu věnována celá stránka, pak bych našel místo pro rozšiřující kontext a pojednal, nebo aspoň odkázal k širším souvislostem, např. odkazem do PČP)

pleybe
19.02.2024 5 z 5

Knížka pokračuje ve stejném duchu jako první díl, 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Jak po obsahové, tak po formální a grafické stránce. Jde o dílko originálně pojaté, též hravé a interaktivní, které si opět klade za cíl nás poučit o zrádných aspektech češtiny. I zde musím ovšem poukázat na značnou nevýhodu takovéto příručky, a tou je poměrně rychlé zastarávání nastíněných pravidel. Sice ne globálních rozměrů, ale ne všechny informace jsou i dnes aplikovatelné do praxe v tom znění, v jakém jsou v knize uvedeny. Čeština je holt živý jazyk, který se neustále vyvíjí, a proto dostává stále nové a nové kodifikace. Tímto se jen potvrzuje základní češtinářské pravidlo: nutné je ověřovat, ověřovat a ještě jednou ověřovat!


Ainyska
01.10.2023 3 z 5

To stejné jak u prvního dílu, takže nezklamalo. Akorát na pár chybiček, například v odkazu na stránku 35 došlo k záměně a má tam být 53, ale to je detail.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (35. týden)

29.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených6x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst94x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech4x