127 hodin: Na hraně smrti přehled

127 hodin: Na hraně smrti
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68668/bmid_127-hodin-na-hrane-smrti-xjd-68668.jpg 4 103 103

Aron Ralston, hlavní hrdina a autor v jedné osobě – nadšený horolezec, cyklista, plavec a obdivovatel divoké přírody –, se vydává na snadnou výpravu do utažských kaňonů, kde ho při rutinním sestupu skalní průrvou uvězní balvan, který mu přišpendlí ruku ke stěně. Prakticky bez naděje na záchranu probírá různé možnosti, jak se dostat z nečekané pasti, a přitom se neúprosně blíží k rozhodující volbě. Během dlouhých hodin úporného boje o přežití vzpomíná na mládí, rodiče, přátele a především výpravy do divočiny, která se mu stala osudem. Poutavě popisuje své dávné setkání s medvědem i to, jak se vzdal výhodného místa, aby se mohl plně věnovat svým milovaným horám, vrací se ke klíčovým zážitkům a přemýšlí, kam ho zavedly.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Jota

Between a Rock and a Hard Place, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 127 hodin: Na hraně smrti. Přihlašte se a napište ho.

DominaCZ
05.08.2024

Odpad dávám autorovi za jeho neúctu k životu i přírodě.
Měla jsem ho jen za nadšence lezoucího a radujícího se u vrcholů a krajin, ale on to byl ve finále hejsek co machroval, riskoval a nejen že ohrožoval sebe, ale i přátele.
To co si prožil bylo hrozné nicméně jemu k ničemu. Než aby mu to dalo lekci a pokoru, dál riskuje a dělá blbce a má to za borcovství, a co hůř, šíří to i mezi lidmi, jež z něj uchc.vají.
A to já neuznávám.
Tolik lidí se zraní a už mají následky a tady šunt z toho má slávu a ještě srandu...
Kniha roztahaná zbytečnostmi.

GYROTOURBILLON
13.01.2023 5 z 5

Super kniha, je vidět , že AR pro adrenalin žije. Ano, kolikrát za hranou možností.. Podrobný popis všech jeho cest je až neuvěřitelný , ale rád se v knize podělil o všechny emoce, což je někdy krásné i únavné. Přesto dám 5* .

zahadum
30.01.2022 5 z 5

Knihu som kupoval s vedomím, že budem všetko dopredu vedieť a nebudem mať možnosť dozvedieť sa nič nové a nečaká ma ani pocit prekvapenia. Omyl !Veľký omyl ! Rovnomenný film o adrenalínovom zážitku nám zhruba opisuje samotnú tragickú udalosť do ktorej sa Aron dostal. Kniha nám zoširoka opisuje Aronov život predtým a pre zvedavcov ( napr. ja ) život po tejto udalosti. Zistíte, že Aron mal pred samotnou udalosťou kopec udalostí kedy bol jednou nohou už v hrobe. Žil naplno, venoval sa koníčku a výzvam kde o život šlo neustále. Ak to nebola lavína, bola to zima alebo smrť utopením ktorej sa vyhol naozaj len o chlp.

Aronov život bol všetko možné len nie nuda a pohodlie. Hľadal výzvy a miloval nadovšetko situácie kedy testoval sám seba kde sú jeho hranice. Nebál sa ísť na pokraj svojich síl a bol tvrdý voči sebe. Zanechal dobre platenú prácu inžiniera v Inteli aby sa mohol venovať svojej najväčšej láske - horolezectvu. V tejto časti knihy nás Aron zoznamuje s jeho výkonmi v horolezectve, zážitky, smiešne ale aj nebezpečné chvíle kedy mu často o šlo o život ( útek pred medveďom ) Všetko to smeruje k roku 2003 kedy sa Aron nešťastne dostane do situácie ktorá obletela celý svet a vďaka ktorej sa tak stal " slávny ". Popis toho čo sa mu stalo a ako to všetko znášal sú pohľadom do vnútra ľudskej duše kde je silná vôľa prežiť a urobiť pre to všetko. Naozaj všetko ! V podstate celá jeho kniha by mohla byť učebnica motivačného charakteru. Oceľová vôľa je silná zložka Aronovej povahy, vďaka ktorej zvládol a prežil to čo by 80 % z nás nedalo ( vrátane mňa ).

Číta sa to naozaj ťažko a miestami je človeku zle od žalúdka a neveriaco krútime hlavami, čo všetko musel spraviť aby prežil. Nechutné a drastické veci vďaka ktorým ostal medzi nami, rodinou, priateľmi mohol napísať knihu na základe ktorej bol natočený výborný film. Aron je symbol ľudského odhodlania bojovať a nikdy to nevzdať. 90 %

Zfilmováno

127 hodin (2002)