1492: Dobytí Granady přehled
Lukáš Zárybnický
Román zachycuje Španělsko a rozvinutou kulturu muslimské říše alAndalus na jihu Pyrenejského poloostrova v patnáctém století, kdy vrcholilo soupeření katolických království Kastilie a Aragonie s muslimským emirátem. Zániku muslimské říše a následnému sjednocení Španělska předcházely mocenské intriky katolických králů a muslimských emírů, zřízení inkvizice a rozpoutání dobyvačných válek. Hlavní postavou románu je poslední granadský emír Muhammad XII., tragická postava, která stála u nevyhnutelného pádu Granady a tím i dovršení reconquisty v roce 1492.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1492: Dobytí Granady. Přihlašte se a napište ho.
Literární zážitek se nedostavil, ale z hlediska poznání historie velmi zajímavá kniha. Válka o Granadu, nazývaná současníky "guerra divina", boží válka, trvala jedenáct let. Tento konflikt předznamenal novou éru použití střelných zbraní a konec rytířů na koních. Vše ostatní už je napsáno v komentářích níže.
Kniha splnila mé očekávání, autor mi svou knihou, doplnil historická data Španělska 15. století, respektive o maurském emirátu Al-Andalusu, běžný život té doby, ale i politické a vojenské snahy křesťanské i arabské strany. Popsal historická místa a krásně je zapracoval do děje své knihy.
Kniha 1492: Dobytí Granady v seznamech
v Mé knihovně | 2x |
Španělsko 15. století Granada Isabela Kastilská, 1451-1504 Ferdinand II. Aragonský, 1452-1516 historické romány české romány Al-Andalus náboženské poměryAutorovy další knížky
2021 | Březový háj |
2023 | 1492: Dobytí Granady |
2024 | Vražda na Matterhornu |
Tato kniha je pro mne zcela náhodným objevem na webu Audiolibrixu a jsem za to moc ráda, protože tohle mne bavilo převelice.
Rok 1492 si většina lidí asi spojí s výpravou Kryštofa Kolumba. Nicméně zde se autor věnuje tomu, co historicky ve Španělsku předcházelo tomu, než se Kolumbus ocitl na dvoře Isabely I. a Ferdinanda II. - zaměřuje se na střet muslimského a křesťanského světa na jihu země, na boj o Granadu.
Nějaké povědomí o tomto historickém období jsem měla, ale tato kniha mi to představila velmi detailně - především z pohledu maurské strany v tomto konfliktu. Jasně, člověk musí stále brát na vědomí, že se jedná o beletristický počin, nikoliv o odbornou publikaci. Neumím říct, do jaké míry se autor ve svém příběhu odlišuje od reality, ale kniha jako celek působí neuvěřitelně autenticky, takže člověk má chuť věřit naprosto všemu. Myslím však, že nějaký základní rámec, co a jak a proč se dělo, tu určitě člověk získá.
Autor píše neuvěřitelně poutavě, člověk to celé prožívá - a je těžké přiklonit se na některou ze stran a říct si, komu bude "fandit", když víte, jak to asi dopadne a historické události přepsat můžete jen těžko. Přesto ty postavy, které tu potkáváte, mne nedokázaly nechat chladnou. Hodně tomu zážitku dopomohla narace v podání Vojtěcha Hamerského, který se toho jako interpret zhostil velmi dobře, bavilo mne ho poslouchat.
Hodnotím nakonec 4,5 hvězdami - přiznám se, že jsem se občas trošku ztrácela v postavách. Ale jako celek to na mne udělalo dost dojem.