47 róninů přehled

47 róninů
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359166/bmid_47-roninu-tZo-359166.jpg 5 65 65

Stan Sakai nekreslí jen Usagiho Yojimbo. A nekreslí jen zvířata. V této knize se chopil nejslavnější japonské legendy o 47 róninech a převedl ji do úžasné komiksové podoby! Příběh tragédie, pomsty a nepředstavitelných obětí je příběhem Japonska v kostce.

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew

47 ronin, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 47 róninů. Přihlašte se a napište ho.

Miro.slav
17.09.2020 4 z 5

Ničím výnimočný, ale ani ničím neurážajúci priemerný komiks o neobyčajnej mentalite ľudí Krajiny vychádzajúceho Slnka. Príjemná oddychovka s očakávajúcim koncom.

trudoš
30.03.2019 5 z 5

„Znát tento příběh znamená znát Japonsko.“
U mě dobrý. Je v tom východní poetika i potřeba apelovat na válečnické hodnoty, stejně jako dojemná pointa, kdy finální rozhodnutí róninů završuje jejich naplánovanou pomstu. Zároveň vyprávění nepostrádá akční plynulost, díky čemuž příběh nezaniká pod nánosem nehybných scén a skrytých metafor. Jistě, scénáře Mikea Richardsona se mohl chopit jiný výtvarník a udělat z toho krví prosáklý epos. Jenže nic naplat, Stan Sakai je jenom jeden, a pouze on tomu podle mě dokázal ponechat hrdinský patos a současně celou tu historickou epizodu věrně přiblížit i náctiletému čtenáři. Navíc všechny ty pro Japonce důležité pojmy jako čest, rodina, morálka umí na papíře rozehrát tak, že je chápu a obdivuji.
Mimo jiné oceňuji, že v doslovu se autoři přiznávají k přizpůsobení si doložitelných faktů, zachovávajíce tak tradici ústního předávání legendy, která se za ta staletí mnohokrát proměnila, přestože základ zůstal vždy stejný - 47 róninů na cestě za pomstou.

KillHurt
21.02.2019 5 z 5

Nedokázal jsem si představit, že by se zpracování této legendy ujal někdo lepší než právě Sakai. Zvládl svůj úkol na výbornou i bez antropomorfních zvířátek a potvrdil, že japonské příběhy má v malíčku, stejně jako ostatní reálie. Kresba je dech beroucí a opravdu místy připomíná díla starý japonských malířů. Jsem rád, že se omezili na vyprávění bez fantaskních prvků, tak příběh získává na autentičnosti.

Kniha 47 róninů v seznamech

Autoři knihy