5000 let písma přehled

5000 let písma
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25458/bmid_5000-let-pisma.jpg 4 25 25

Základní informace o vzniku a vývoji písma a o nejvýznamějších a nejzajímavějších písemných systémech z celého světa. – – Kapitolu o vývoji písma v čekých zemích napsal doc. dr. Ivan Hlaváček, CSc.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta

Az írás története, 1975

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 5000 let písma. Přihlašte se a napište ho.

Janadvorackova
21.09.2023 4 z 5

Zrovna píšu povídku a říkala jsem si, jak bych ji asi dávala dohromady s pomocí provázků, či mušlí :).
Nejednou mě napadla i známá čichová kočičí kronika původem z Červeného trpaslíka :). Pokud bychom čeli čichem jako kočičky, u dobrodružnějších žánrů bychom si i zacvičili :).

No ale o tom tahle kniha není. Žádnou srandu si z toho dělat nelze, protože co je člověk myslícím tvorem, jistě děsně dlouho uvažoval o tom, jak svoje myšlenky vyjádřit. Díky za malby v jeskyních. Představivost tvořila celé vesmíry nápadů, které nešly jednoduše vyjádřit dřív, než se daly napsat. Muselo být frustrující malovat lov a nevyjádřit pocity, vzpomínky, konkrétní jeho části. A bylo to vůbec důležité? Fascinují mě otisky dlaní z těch dob... Sloužily jako důkaz o přítomnosti. Výkřik z minulých časů: "tady jsme, tohle jsme my!" Protože nic jiného po nich nezůstalo?

Knížka je sice docela prcek, nicméně obsahuje stručný průřez historií vzniku zapisovaní myšlenek.
A to znamená, že se tu můžu vykecávat i já :).

Hall3006
08.02.2023 4 z 5

Rychlokurz o vývoji písma. Útlá kniha je souhrn poznatků o umění člověka psát populárně naučnou formou. I když je v některých ohledech zastaralá, přesto jako úvod do problematiky stále platná. Dozvíte se o kulturních vazbách, které na první pohled nemusí být patrné a nastiňuje hlavní mezníky ve vývoji světového písemnictví. Podrobnější informace pak musí čtenář hledat v odborných publikacích. Kniha je napsána čtivě s mnoha názornými ukázkami probíraného tématu.

Apo73
21.06.2022 3 z 5

Základní text pro každého, kdo se trochu zajímá o dějiny literatury a psaní. V dětství mě to velmi chytlo a louskal jsem to zprava doleva a zleva doprava (ostatně jako písmo samo). Klasická dobrá popularizační příručka, která Vám spoluvytváří dětství.

Kniha 5000 let písma v seznamech

Autorovy knížky