A fáraó přehled
Aleksander Głowacki
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1983 , Madách BratislavaOriginální název:
Faraon, 1895
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A fáraó. Přihlašte se a napište ho.
19.11.2024
Ano je to stará knížka,ale bylo to jedno z mých prvních setkání z historií Egypta.
Početla jsem si a nedám na ní dopustit.
05.07.2022
Zajimave cteni..nekdy to tedy byla drina a kniha dala zabrat,ale stalo to za to..intriky patri k lidskemu zivotu jako sul a chleba..;-)
Knižní novinky (42. týden)
11.10.2020
Kniha A fáraó v seznamech
v Mé knihovně | 286x |
1962 | Farao |
1981 | Loutka I. |
1966 | Loutka II |
1949 | Palác a barabizna |
1959 | Sirotčí osud |
knihobudková (mimochodem, jedna z knihobudkových "stálic" - skoro v každé potkám nějaký výtisk Faraa)...potkávali jsme se, až jsem si našla čas. A vzpomínám, že tajemný název Farao na mě hleděl i z knihovny u babičky. (i autor - Boleslav Prus - zněl dětským uším zvláštně :)))
po dlouhé době jsem se vrhla do starověkého Egypta...mezi spalující vedro, vítr, do míst, kde sviští hole kněží a hřbet se sklání v těžké práci. Na scéně mladý Farao, který chce revoluci, podpořit prostý lid, sebrat kněžím moc a mamon...zvládne to ?
V pozadí se mezitím intrikuje, válčí, miluje, opíjí...národy se melou mezi sebou - Féničané, Asijci, Núbijci, Lybijci, sem tam nějaký Hyksós, Syřané (potažmo Asyřané...). Kněží rovněž, kdo zatahá za správné nitky ? pošepne správné slovo ? a co třeba když nastane zatmění slunce ? Mluví bohové, nebo si jen někdo ošklivě hraje ? a co ukrývá Labyrint ?
Nádherná sonda, pečlivě připravená, velmi se mi líbily i citáty a zpěvy kněží... a A Ramsesův boj je aktuální v každé době.
malinko rozvláčné, místy i trochu únavné, rozhodně však kniha, která stojí za přečtení. Škoda, že vysvětlivky jsou ukryty vzadu za doslovem a komentářem, a vlastně nic čtenáře nenavádí k hledání, žádné odkazy na samotných stránkách, takže jsem je vlastně objevila náhodou během čtení :D moje chyba a varování budoucím čtenářům... Doporučuji