A odkud bych asi tak byl? přehled

A odkud bych asi tak byl? https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481876/bmid_a-odkud-bych-asi-tak-byl-8ZM-481876.jpg 4 124 124

Rusko očima českého zahraničního reportéra. Miroslav Karas působil v Rusku jako zahraniční reportér České televize a stal se svědkem mnoha zásadních momentů moderní ruské historie. Přinášel reportáže z dění v Donbasu i na Krymu, informoval o soudu s pilotkou Savčenkovou, zblízka sledoval Vladimira Putina a z první ruky zažil Olympijské hry v Soči. Jaké to je být novinářem v zemi, která svobodě slova příliš nepřeje? Sbírka barvitých zážitků i příběhů místních obyvatel vás vtáhne přímo do centra dění.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A odkud bych asi tak byl?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Lukyn96
18.02.2024 4 z 5

Knihu jsem dočetl jen pár dní poté, kdy Putinův režim v trestanecké kolonii zavraždil opozičníka Navalného. Byl jen dalším v řadě po Němcovovi, Politkovské a mnozích dalších, kteří se ruské politické elitě vzpírali. Vraždy jsou ale jen vrcholem všeho, méně viditelnými problémy jsou třeba cenzura a zákaz demonstrací proti mocným. Co chtít od režimu, který dodnes vyzdvihuje Lenina a Stalina. Mnohé z toho Miroslav Karas ve své knize zachycuje. Zaujaly mě také pasáže o konfliktu na Krymu, na kterém se přece žádní ruští vojáci nepodíleli! Pro sebe asi hlavní přínos knihy vidím v tom, že jsem si osvěžil paměť ohledně teroristického útoku v Moskvě v roce 2002 a o zřícení letadla s Alexandrovci v roce 2016. O tom jsem předtím nevěděl, respektive jsem to téměř zapomněl. Tato vážná témata autor prokládá zápisky z návštěv krásné ruské přírody. Knize bych vytkl dva spíše detaily. Je nestrukturovaná a bez kapitol (jak ostatně podotýkají i ostatní čtenáři zde v diskuzi). Potom bych uvítal přehlednější přepis rozhovorů (tím myslím třeba dotazy psát tučným písmem, odpovědi normálním písmem). Celkově jde o velmi dobrou knihu s poučným pohledem na dnešní Rusko.

Bustedka
11.01.2024 4 z 5

Nikdy jsem se netajila tím, že nemám zrovna v lásce Rusko a obecně bývalý komunistický blok. Miroslav Karas byl dlouholetým zpravodajem. Měl tak vše z první ruky, teda, vlastně neměl, protože Rusko a cenzura. Kniha mě vlastně přesvědčila o tom, co si už nějakou dobu myslím. Vyhodit někoho z práce, protože podporuje opozici s odůvodněním, že "nemá patřičný vztah k ruským úřadům", nebo obdivovat Stalina, i když vám zabila prarodiče, protože "jistě provedli něco strašného", učit se, že rok 68 byl příkladem dobré ruské organizace bratrské pomoci, to prostě není v pořádku.

Ke knize samotné mám ale jednu výtku. Je strašně nestrukturovaná. Bez kapitol. Karas přeskakuje z jednoho tématu na druhé.

"Žádná generace v Rusku nepoznala demokracii, proto z ani Rusové považují tu, kterou ji nabízí Putin."


Epiky
21.12.2023 4 z 5

Kniha pojednávající o zkušenostech v ruské federaci očima reportéra. Čtivá kniha motivující k poznávání zajímavých vzdálených míst. Ale možná pocítíte i beznaděj z toho jak jsou lidé ovládání mediálními intrikami z Kremlu a není cesty ven.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A odkud bych asi tak byl? v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených168x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených11x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst80x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Rusko reportéři, reportérky, zpravodajové cesty a pobyt Donbas Krym zážitky

Autorovy knížky

Miroslav Karas
česká, 1962
2021  85%A odkud bych asi tak byl?