A pak už jen tma přehled

A pak už jen tma https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41488/bmid_a-pak-uz-jen-tma-UOQ-41488.jpg 4 163 163

Rodinné drama pro čtyři osoby a alkohol. Zánik jedné rodiny, v níž vládne démon jménem alkohol, si kreativní autorka představila jako komorní kvartet, při kterém jednotlivé hlasy místo smyčců drží půllitrovky čtyřicetiprocentního lihu. Láhve jsou všude: válejí se ve skříních i v prádelníku, jsou po ruce jako první pomoc v případě neúspěchu, slouží jako předznamenání celé skladby a především straší v hlavách postižených, kteří za nic nemůžou – a stejně jsou vinní. Pokud se babička s vnoučaty proti závislé matce o něco pokusí, obrátí se to proti nim. Rondo ve tvaru antické truchlohry se mění v bludný kruh nevraživosti, slabostí i utkvělých představ, poněvadž cesta detoxikace je očistec dlážděný osamělým utrpením všech zúčastněných, jimž otravuje srdce při plném vědomí. Ustavičně.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A pak už jen tma. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (46)

eva3992
14.04.2024 5 z 5

Jedna rodina, jedna alkoholička, několik zkažených životů. Příběh nám vypráví čtyři členové jedné rodiny, kde to není úplně v pořádku. Kam se podíváte, tam je schovaná láhev s alkoholem, která pomůže vždy, když nejdou věci podle plánu, ale vlastně i kdykoliv jindy

Tuto knihu jsem četla v rámci společného čtení a jsem za to moc vděčná. Právě díky takovýmto „akcím“ objevím knihy, které by mě jinak minuly, a to by byla škoda.

Krátké věty i kapitoly nás okamžitě vtáhnou do příběhu. Ten nám vypráví matka, její dvě děti a babička. Sledujeme nelehký vývoj života s alkoholikem, a právě díky různým vypravěčům si můžeme udělat celkový obrázek a hlavně vidíme, jak to vnímají různí lidé, různého věku a jak to celé ovlivní jejich životy.

Je to drsný, smutný a bolavý příběh. Některé momenty byly obzvláště kruté, že jsem měla sto chutí knihu odložit. Ale jelikož ráda čtu knihy o podobných tématech, tak jsem byla zároveň nadšená. Neboť všechny ty emoce se na mě přenesly a já se tak ocitla uprostřed rodiny, která prožívá drama, ve kterém by nebylo dobře nikomu.

Děj knihy je situován do období devadesátek, ale je to takové téma, které je tu bohužel stále, stále se dějou takové situace a bohužel i nadále tu budou s námi. Z této představy mi je prostě úzko.

Skvěle napsaná kniha o vážném tématu, která ve mně bude ještě chvíli doznívat.

Mrs.MF
07.04.2024 5 z 5

Četlo se to samo a na konci jsem měla docela i husí kůži a možná i trochu "strach", ale nechci nic prozradit těm, kdo ještě ne(do)četli. Téma bylo hodně náročné, ale moc se mi líbilo, že jeden příběh vyprávěli 4 lidé, každý ze svého vlastního pohledu a působilo to skutečně. Pokud by si někdo rád přečetl něco podobného, tak za mě můžu doporučit knihu Símka od Lucie Huškové a nebo Vrány od Petry Dvořákové.


KerliDepp
04.04.2024 2 z 5

Krátká kniha o "klasické české rodině" kterou ničí silný alkoholismus závislé matky. Je napsaná z pohledu 4 osob díky tomu můžeme vnímat jak alkohol působí nejen na závislou ale i na ty ostatní. Příběh je hrozivý v tom, že člověk si uvědomí, že tohle se opravdu děje v né jedné české domácnosti. Kniha nemá ale žádný moment překvapení ani velké zápletky. Konec byl velmi zvláštní, utnutý v průběhu děje a dva otevřené konce - domyslete si vlastně co chcete.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A pak už jen tma v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených228x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených12x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x