A riekol Majster přehled
Mencius , Konfucius , Sün-c’
Z klasických kníh konfucionárstva. Zbierka výrokov a rozhovorov Konfucia s jeho žiakmi a súčasníkmi. Datovanie zbierky je neisté, podla výskumov vznikla v období okolo roku 400 pred n.l., teda približne 70 rokov po jeho smrti.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A riekol Majster. Přihlašte se a napište ho.
Priznám sa, že ju čítam už dva roky, lebo sa nedá čítať ako beletria. Ale stále ma napadá to isté. . Aká škoda, že podobné knihy u nás nie sú povinné, nie ako čítanie, ale ako podnet k učeniu na školách. Toľko múdrosti v nich je.
"Kto kráča dvoma cestami nedôjde nikam". Úchvatné na Konfuciánstve, ako hovorí doslov, je to, že jeho žiaci a samotný majster rozšírili nenásilne svoje učenie do všetkých kútov Číny. Učni sa stávali skvelými pisármi, štátnikmi či úradníkmi, kým v Európe náboženstvo neskôr kŕmilo ľudí strachom a slepou poslušnosťou. Konfúcius zdôrazňuje poslušnosť rodine, nesebectvo, uvážlivosť a pomoc blížnemu. Ilustrovanie múdrosti do príbehov jednoducho zobrazujú ich použitie v každodennom živote.
Kniha A riekol Majster v seznamech
iný pohlad z iného miesta