Dýka z Lipu přehled
Mike Mignola
Abe Sapien série
1. díl >
Na sklonku 19. století bojoval okultní detektiv sir Edward Grey s mocným čarodějem, kterého se mu nakonec podařilo přemoci. Na počátku 80. let 20. stoleté pak Ú.P.V.O. vysílá svého služebně nejmladšího agenta, aby převezl čarodějovi ostatky. Ale Abe Sapien ještě není zcela připraven čelit temným silám, které se mu postaví do cesty. Jde o první samostatný příběh věnovaný Abe Sapienovi, spolupracovníkovi Hellboye a členovi Ú.P.V.O. Scénáře příběhu se ujal Mike Mignola a kresbu svěřil do rukou skvělého výtvarníka Jasona Shawna Alexandera.... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2019 , Comics CentrumOriginální název:
The Drowning, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dýka z Lipu. Přihlašte se a napište ho.
Parádní kresba, která dává zapomenout na v podstatě pořád stejné schéma těchhle příběhů z Ú.P.V.O..
Abeho mam rád, je to jedna z mých nejoblíbenějších postav z Hellboy univerza. Tady se s ním setkáváme na začátku jeho kariéry agenta Ú.P.V.O. a je to ještě zelenáč zmítaný pochybnosti, tápající a hledající víru v sebe sama. A tím vším prochází v úžasném lovecraftovsky laděném hororovém příběhu jehož počátek se táhne napříč věky až k bájné Hyperboree. Pro mne tohle představuje čistou esenci Mignoly - je to nabité imaginací, mytologií, je to temné a plné zvratů a akce je tam tak akorát. Kresba ja parádní. A jak moc nemusím sira Edwarda Greye, tak skvělá je i ta úvodní epizoda z roku 1884. 4,5*
Kniha Dýka z Lipu v seznamech
komiksy horory Dark Horse Comics fantasy
2015 | Kolosální Conan |
2014 | Hellboy: Pekelná knižnice - Kniha první |
2002 | Sémě zkázy |
2011 | Baltimore aneb Statečný cínový vojáček a vampýr |
2003 | Probuzení ďábla |
Strašná pecka. Stiahol som ju za hodinu a už v polovici som ľutoval, že som si nekúpil aj dvojku. Nepopieram síce, že za rýchle prečítanie mohol fakt, že je to nielen svižne napísané, ale i to, že Abe nepatrí k ukecaným hrdinom á la Spider-Man. Prvý Abeov spin-off sa každopádne viac, než „len“ vydaril. Abe Sapien je sympaťák, ktorého dobrodružstvu č. 1 je podriadené práve to, že sa jedná o debut. Takže obľúbený vodný hrdina nie je (ani zďaleka) dokonalý, robí chyby a celkovo mu to (ne)klape tak, ako to klapalo Hellboyovi. Bavil ma scenár, ako i kresba Jasona Shawna Alexandra (Gotham Central 3) a s tým súvisiaci koloring Davea Stewarta (Batman a syn, Batman Mikey Mignoly, Batman: Dlouhý Halloween). Bolo to podmanivé. Vidno, že Mignola (Hellboy, Baltimore, Ú.P.V.O.) je v téme doslova ako doma, keďže ju pred rokmi vymyslel. Trocha ma rušil samoúčelný spôsob, ako rozbiť vysielačku a ako sem zakomponovať cameo Hellboya, ktorý tu nemá čo robiť, keďže podľa kánonu mal v danej dobe iné povinnosti a v diametrálne odlišnej krajine. Komiks vyšiel s prebalom, zelenou záložkou a 8-stranovým skicárom. Chýbali mi medailóniky autorov, pokojne aj s fotkami.