Accabadora přehled
Michela Murgia
Román talentovanej sardínskej autorky Michely Murgie, ktorý získal tri prestížne talianske literárne ceny a bol preložený do viac ako 30 jazykov, rozvíja poetický príbeh o detstve a starnutí, o živote a smrti. Accabadora v sardínčine znamená tá, ktorá ukončuje, dej knihy sa odohráva na sardínskom vidieku v polovici 50. rokov 20. storočia. Bonaria Urrai je accabadorou, miestni ju vnímajú ako poslednú matku, jej činy chápu ako gesto milosrdenstva a lásky ona je tá, ktorá stojí po boku človeka v jeho posledných chvíľach. No accabadora človeka nielenže odprevádza z tohto sveta, ale aj napĺňa jeho nezvratný osud. Bonaria sa ujme malej Márie, vychováva ju vo svojom pustom príbytku ako vlastnú dcéru a dohliada na jej vzdelanie aj výchovu. Keď však dievča zistí o Bonarii krutú pravdu, z divokej Sardínie utečie do Turína. Raz sa však na ostrov vráti za Bonariou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , Slovart (SK)Originální název:
Accabadora, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Accabadora. Přihlašte se a napište ho.
Nádherná kniha! Velmi zajímavé téma - accabadory byly na Sardinii ženy, které trpícím umírajícím poskytly milosrdnou službu - smrt. Na toto téma jsem nedávno narazila a přišlo mi natolik zajímavé, že když jsem zjistila, že je románově zpracováno, hned jsem knihu pořídila. Kniha se čte moc hezky, je psaná krásným jazykem a přiblíží život na sardském venkově v 50. letech 20.století.
"Bolest je nahá, a černá slouží k tomu, aby ji zakryla, ne aby ji ukázala."
Nádhera, četlo se to jako po másle. Ono rozšířit si obzory o sardské kultuře nikdy nemůže být na škodu. Otevírá to citlivě téma eutanázie, které tu s námi je už opravdu dlouho a jiné kultury se s tím vyrovnaly po svém.
Kniha Accabadora v seznamech
Moc krásná a dojemná kniha s ohromným přesahem. Jedna z těch, na které hned tak nezapomenete.