Achilleova píseň přehled
Madeline Miller
Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není - silný, krásný, syn bohyně -, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího - k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká. Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2019 , Slovart (ČR)Originální název:
The Song of Achilles, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Achilleova píseň. Přihlašte se a napište ho.
Bylo to hezké, ale že by to bych při čtení "ronila slzy", jak popisují svůj zážitek některé jiné čtenářky či čtenáři, to zase ne. Příběh Achillea (a jeho nejmilovanějšího přítele Patrokla) pro mě nebyl ničím neznámým, když jsem se do knihy pouštěla. Líbilo se mi, jak autorka s tématem pracovala, zaměřovala se jak na Achilleovu lidskou stránku, která jej dělala šťastným, tak jeho polobožskou hrdinskou část, která ho s neomylnou přesností vedla k jeho "hrdinským skutkům" a jeho neodvratnému konci. Líbilo se mi, jak popsala Patrokla, vývoj jeho postavy. Ukázala, že hrdinství má spoustu podob, a láska si žádá někdy i oběť nejvyšší. Celý příběh trpělivě a s láskou pomalu rozvíjela a vedla k nevyhnutelnému konci, který byl smutný, dojemný a svým způsobem krásný.
Celá kniha se odehrává v starověkém Řecku a je o mladém Patroklovi, který je nešikovný a byl vyhoštěn ze svého domova. Po vyhoštění se dostane do Fithie, kde se zkamarádí s princem Achillem, s kterým se vydá na výcvik do hor. Trénuje je kentaur Cheiron, učí je nejen bojovat, ale taky o přírodě a medicíně. Po několika letech u Cheirona, Achillea zavolá král Fithie, tak se Achilles s Patroklem vydají zpátky do Fithie, ale tam se dozví proč je král zavolal. Král je zavolal protože je válka a Achilles tam má jít bojovat. Půjde nakonec Achilles do války a jak to dopadne s Patroklem?
Mě kniha ze začátku nebavila, protože tam byla popisována každá maličkost. S průběhem děje mě kniha začala bavit víc a víc.
„Jsem tvořen vzpomínkami.“
„Poznal bych jej jen po hmatu, podle vůně; poznal bych jej poslepu, podle toho, jak dýchá, a podle toho, jak došlapuje na zem. Poznal bych jej i po smrti, i po konci světa.“
„Je polovinou mé duše, jak říkají básníci.“
Ocenění knihy (2)
2013 -
Stonewall Book Award
(Literature (honor))
2012 -
Women's Prize for Fiction
Kniha Achilleova píseň v seznamech
homosexualita Řecko Trojská válka řecká mytologie převyprávění, literární adaptace LGBT, queer, LGBT+ pohled jiné postavy na původní příběhAutorovy další knížky
2014 | Achilleova píseň |
2019 | Kirke |
2022 | Achilleova píseň / Kirke |
Silný příběh který mě zlomil, ale přesto bych si ho přečetla (a i přečtu) znovu.
Všichni známe jméno Achilles, ale kolik z nás zná jeho příběh? Nebo dokonce ten Patroklův? Já se přiznám, že jsem do přečtení byla v té první skupině. A jsem velmi ráda že teď už se můžu řadit mezi ty kteří jejich příběhy znají. Příběhy o přátelství, lásce, ztrátě ale i naději. Líbil se mi rozpor mezi lidským a božským Achileem. Milovala jsem Patroklovu odvahu a oddanost. A nenáviděla jsem konec jaký je potkal. Neskutečná horská jízda všemožných pocitů. Miluju.