Africká královna přehled
C.S. Forester (p)
Africkou královnu znají miliony diváků slavného filmu s K. Hepburnovou a H. Bogartem. Vznikl na základě Foresterova nezapomenutelného příběhu o puritánské misionářce a britském strojníkovi, které zastihla válka ve střední Africe v nepřátelském obklíčení německé koloniální armády. Prchají před Němci, ale chtějí také udělat něco pro Anglii...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1993 , DialogOriginální název:
The African Queen, 1935
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Africká královna. Přihlašte se a napište ho.
Prostě paráda. Film jsem viděl jako kluk a zamiloval jsem si ho (celé dětství jsem měl před očima ty pijavice). Kniha, už jen proto, že ji napsal Forester, je ještě o chloupek lepší. Tohle je prostě koncentrát toho, co byla Británie, když ještě byla velká. Afrika, koloniální spory a nechybělo ani to Kiplingovo břímě bílého muže. Krásně popsaný kastovní britský společenský systém, kdy sice Allnuta, příslušníka less privileged z londýnských slumů, zase tak moc nedělí od Rózy pocházející z nižší střední třídy, přesto občas jako by každý z nich pocházel z jiného světa. I to: Musíme něco udělat pro Anglii, sice dneska zní pateticky a směšně, ale ještě na přelomu 19. a 20. století to byla věc, které Britové opravdu věřili. A byli opravdu ochotni něco pro Anglii udělat. Potěšil mě i konec, který je uvěřitelnější a lepší než ve filmu. Jsem rád, že jsem si knihu konečně koupil a přečetl.
(audiokniha) Pohodový poslech, kde sice začátek a konec zase tak zajímavé nebyly, ale samotná plavba na lodi mě bavila. Pěkně se vyvíjel vztah muže a ženy, kteří si zprvu díky rozdílným pováhám a zvyklostem lezli trochu na nervy. Postupem času se ale ukázalo, že se navzájem skvěle doplňují. Pravda, působí to asi jako klišé, ale mě se to líbilo.
Kniha Africká královna v seznamech
první světová válka (1914–1918) Afrika lodě zfilmováno putování džungle plavba dobrodružné rományAutorovy další knížky
2004 | Řadová loď |
1993 | Africká královna |
1947 | Šťastný návrat |
1972 | Poručík Hornblower |
1972 | Kapitán Hornblower |
Krásný příběh z afrického prostředí během začínající Velké války. Mám strašně rád příběhy z exotických krajin a tento je skvělý, rychle odsýpající, prostě ničím nerušeným vyprávění. Popis putování úhlavního páru po proudu řeky je naprosto fantastický. Představoval jsem si obě postavy od úvodní, klidné a seznamovací části řeky přes divoké peřeje v soutěsce po strastiplné brodění se v bahně a mangrovech říční delty. Ani romantická linka mě nijak nerušila. U samotného vyvrcholení děje jsem rád, že autor zůstal v mezích reality. Přesto je konec pro mně asi nejslabším částí knihy, ale i tak pecka čtení! 85%
PS: jsem zvědavý na filmové zpracování - po zhlédnutí musím konstatovat, že ačkoliv je film staršího data (1951!), tak je zábava zaručena a filmový konec je krapet jiný než ten knižní, jinak se jedná o velice věrnou adaptaci