Afrika pláče přehled
Ernst Friedrich Löhndorff
Velmi známý bestseller z cizinecké legie. Zfilmováno a mnohokrát vydáno, u nás poprvé v roce 1931. Vydal Jan Toužimský jako jednu ze svých prvních knih ještě bez Moravce.
Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1931 , Jan ToužimskýOriginální název:
Afrika weint - Tagebuch eines Legionärs, 1930
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Afrika pláče. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Afrika pláče v seznamech
Afrika Maroko Alžírsko cizinecká legie
Když dva dělají totéž není to totéž. Nedávno jsem četl knihu Na smetišti světa od V.Borina, která je také o cizinecké legii krátce po 1.světové válce. Oba autoři prošli výcvikem v Sidi-Bel-Abbes a v Saidě a oba legii po krátké době opustili. Oba zažili peklo na zemi - alkoholismus, sadistické poddůstojníky, kruté tresty, neschopné lékaře. Přesto je Löhndorff věrohodnější a sympatičtější. Popisuje i příčiny tohoto stavu a také kladné stránky legie. Výborné byly kapitoly z pouštních pevností a výprava proti Kabylům v horách Atlasu v Maroku.
"Jsou muži, kteří v noci úplně nazí běží na dvůr, utíkají po schodech na střechu a tam provozují prapodivné tance, přičemž jejich zpěněné rty vřeští, takže poušť, povykující zvířecími hlasy, jako uleknutá zmlká a naslouchá."
"Když jde do tuhého, bijeme se jako lvi... Ve chvílích nebezpečí uzavírá legie železný, nezničitelný svazek tovaryšství. A to proto, že musí bojovat o holé životy s nepřáteli, kteří se bijí méně pro čest a slávu, než pro svoji domovinu."