Agatha Christie: Tajuplná žena přehled

Agatha Christie: Tajuplná žena
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549229/bmid_agatha-christie-tajuplna-zena.jpg 5 20 20

Agatha Christie je najslávnejšia spisovateľka všetkých čias, jej tvorbu poznajú a milujú čitatelia na celom svete. O jej živote a diele bolo napísaných množstvo kníh, článkov i odborných štúdií. Mohli by sme teda povedať, že o nej už vieme všetko, ale nebola by to pravda. Dôkazom toho je aj tento objavný životopis Lucy Worsleyovej, ktorý vychádza z dosiaľ málo známych listov a iných písomností legendárnej spisovateľky. Aká teda bola skutočná Agatha Christie, ktorá o sebe tvrdila, že nie je žiadna hrdinka, a rada sa prezentovala ako „obyčajná žena v domácnosti“, hoci ňou ani zďaleka nebola? Jej život, podobne ako jej knihy, bol plný tajomstiev a záhad, ktoré nás dodnes fascinujú. Narodila sa v roku 1890, do sveta, v ktorom ešte stále platili prísne pravidlá o tom, čo ženy smú a čo nie, a nebojácne tieto pravidlá porušovala. Študovala hudbu v Paríži, počas prvej svetovej vojny pracovala ako dobrovoľná zdravotná sestra, milovala rýchle autá, surfovala na Havaji, zaujímala sa o modernú psychológiu a forenznú vedu, venovala sa archeológii. Ako hovorí Lucy Worsley, „žila vzrušujúco moderný život“. Najdôležitejšie však je, že popri tom všetkom sa etablovala ako mimoriadne úspešná, medzinárodne uznávaná spisovateľka. Táto kniha nám pútavo približuje Agathu Christie – nesmierne zaujímavú ženu s bohatým vnútorným životom, geniálnu novátorku detektívneho žánru a ozajstnú priekopníčku, ktorá v mnohých ohľadoch predbehla svoju dobu a môže nám byť aj dnes cennou inšpiráciou.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Agatha Christie: A Very Elusive Woman, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agatha Christie: Tajuplná žena. Přihlašte se a napište ho.

Kokoska92
11.09.2024 5 z 5

Pokud člověk v životě občas neriskuje, jako by byl mrtvý.

Agatha Christie patří mezi mé oblíbené spisovatelky, proto mě tato její velmi obsáhlá, ale čtivě napsaná monografie nemohla minout. Knížka mě velice obohatila. Rozšířila jsem si obzory a dozvěděla se spoustu zajímavých informací nejen o autorce samotné, ale také o době, ve které žila a tvořila. Knihu vřele doporučuji k přečtení nejen všem věrným autorčiným fanouškům.

soukroma
17.04.2024 4 z 5

I když jsem ke knize přistupovala s nejasností, proč přidávat další životopis na hromadu, když navíc Agatha sama napsala ten svůj vlastní. A i když tato autorka nic nového nepřinesla, pochopitelně nerozkryla tu skandální dekádu "zmizení", odchodu od Archieho a Rosalind, celkem jsem si početla (na rozdíl od posledně přečtené Tajemství paní Christie, částečný životopis, částečná neuvěřitelná fikce).

Mám ale dvě dost podstatné výhrady:
- biografii velice chyběly fotografie
- poznámkový aparát byl (aspoň v českém překladu) proveden velmi neumětelsky - každá kapitola měla odkazy od čísla 1, přitom číslo kapitoly ani název nebyl uveden v záhlaví jednotlivých stránek (zato jméno autorky a knihy ano!), takže vyhledat poznámku znamenalo nejdřív listovat vpřed vzad pro zjištění čísla kapitoly, a pak se teprve se probírat nekonečnými poznámkami

LilyGorch
15.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Agatha se narodila 15. září 1890 do rodiny Fredericka a Clary Millerových. Spokojené dětství prožívala spolu se svými dvěma sourozenci v milovaném rodinném domě v Ashfieldu. Tento dům pro ni byl téměř rájem, srdeční záležitostí. Právě po své matce Agatha zdědila jakousi posedlost nejen nakupováním a hromaděním věcí, ale i domů. Jeden čas jich vlastnila dokonce osm zároveň. Následně je se zalíbením vášnivě zařizovala a zkrášlovala.

Během čtení se dozvídáme nejen tuto, ale i další spoustu zajímavostí ze života slavné spisovatelky. Lucy Worsleyová vypráví pozoruhodný život autorky detektivních románů zasazený do kontextu událostí světových dějin současně se zmínkami o právě vydávaných dílech Agathy, o jejích úspěších a o ohlasech jejích čtenářů. Provází nás nejen šťastnými obdobími spisovatelčina života, ale také těmi smutnějšími a náročnějšími. Z nich můžu jmenovat například Agátin unáhlený sňatek za Archibalda Christieho, po kterém jí nakonec zůstala dcera a příjmení. Dále také náročnou výpomoc v nemocnici a v lékárně během obou válek, strašáka v podobě rodinného dědictví šílenství a jistě také onu záležitost se spisovatelčiným dosud neobjasněným jedenáctidenním zmizením. Tato těžká období však jako by měl vyvážit pracovní úspěch globálního rozsahu, vydařené láskyplné druhé manželství s Maxem Mallowanem a nebo vyznamenání od samotné královny, jež Agathu jmenovala komandérem Řádu britského impéria. V roce 1961 UNESCO prohlásilo Agathu Christie za nejprodávanějšího autora na světě. Po smrti však její majetek činil jen něco málo přes 100 000 liber.

Autorka knihy o světoznámé spisovatelce vychází z Agátiných poznámek a zápisků, z jejího díla, soukromých dopisů a jiných dalších zdrojů. Všechny tyto zdroje uvádí v pečlivém soupisu poznámek na konci knihy. Přes zdání skoro až “vědecké práce" je životopis napsán zajímavě a poutavě. Jsem ráda, že jsem si jej mohla přečíst a přiblížit si tak postavu někdy až záhadné autorky slavných detektivek.

4/5 *

Za knihu Agatha Christie – Tajuplná žena děkuji @knihybeta ! :o)

Náměsíčník, Ztracená koruna a další knižní novinky (48. týden)

24.11.2024

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Kniha Agatha Christie: Tajuplná žena v seznamech