Ako sa nestať pacientom přehled

Ako sa nestať pacientom
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267421/mid_ako-sa-nestat-pacientom-267421.jpg 4 357 357

Knižný výber z článkov a úvah MUDr. Jana Hnízdila možno vrelo odporučiť všetkým, ktorí si vážia zdravie vlastné i zdravie spoločnosti a sú ochotní preň niečo urobiť. Môžu si byť istí, že ich čítanie nielen poučí, ale aj povzbudí a pobaví. Jan Hnízdil má totiž dar písať prístupne a zrozumiteľne a navyše aj s vtipom, eleganciou a humorom, či už je reč o úzko odborných záležitostiach, alebo o veciach obecnejšieho dosahu, o lekárstve a športe. A ako sa patrí na vyznávača psychosomatiky a celostného pohľadu na človeka, nikdy nezabúda uvádzať konkrétne príklady a prenikať do všetkých zákutí životných príbehov.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako sa nestať pacientom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (69)

Michael23
27.11.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, ve které je člověk vnímán jako živá a složitá bytost, ne jako nějaký robot - přijímač tabletek. Přiznávám se, ve 3/4 knihy jsem si dal pauzu, chystám se ji ale dočíst, stojí to za to..

peří
09.09.2023 1 z 5

Sbírka novinových článků, které jsou v podstatě na jedno kopyto: "Jak jsem na pacientovi AB hned poznal bezmocnost klasické medicíny."
Kniha by také mohla mít podtitul: Z dobrého lékaře amatérským psychoterapeutem. Nebo: Jak zaměnit vědecký přístup lékaře za nekritickou propagaci psychosomatiky. Podpořeno pseudoargumenty typu "odborníci zjistili, že" nebo "jak se píše v jedné americké studii..".
Druhá část je o hrabivosti výrobců léků. Děkuji za upozornění na aféru vioxx (str. 69), ale ten lék se začal později opět používat, píše wikipedie. Díky za termín medikalizace (str. 79), ale to není jediná, a nejspíš ani hlavní, příčina rostoucího počtu pacientů. Naopak, lepší diagnostika logicky vede k více diagnózám, co je na tom divného? Takže jak je vidět, ani dobrý lékař nemusí být dobrým prognostikem nebo dobrým analytikem.
Abych také nebyl jen negativní, odnáším si varování autora před slovem "syndrom" a pár pěkných citátů.
Knihu doporučuji jen ochutnat.


nevermore3
17.11.2022 3 z 5

No, tak já bych to neviděl zas tak černě. Ten Hnízdil přece neříká, že rýmu dostanu proto, že jsem vystresován z práce a ne z důvodu zapomenuté čepice. Píše o civilizačních chorobách a takových těch nemocech, které procházejí všemi vyšetřeními a nedají se odhalit přesto, že pacienti jsou z nich šílení :)

Nicméně k samotné knize - já s tou myšlenkou v podstatě i souhlasím. A to nejen z vlastní zkušenosti, ale i když se koukám kolem sebe. Ne vše je zkrátka řešitelné práškem či nějakou formou toho, že pomůže něco zvenčí (samozřejmě nebavíme se o úrazech atd atd, ale spíš o těch dlouhodobých civilizačních věcech) ale ta forma mi úplně nesedla.
Kniha je vlastně sbírka sloupků nebo fejetonů nebo co to vlastně je, čili se dost často pasáže a myšlenky opakují a to téměř ve stejných formulacích. A hodněkrát. Celkově ta forma mi vlastně asi vadila nejvíc, dále je taky vidět, že Hnízdil není spisovatel ani bavič.

Čili abych to shrnul, poselství bych hodnotil příznivě, formu pak méně. Za mě asi ty 3*** tedy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ako sa nestať pacientom v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených542x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených31x
v Knihotéce190x
v Chystám se číst120x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech1x