Illuminae přehled

Illuminae https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299444/bmid_illuminae-MH4-299444.jpg 4 1364 1364

Akta Illuminae série

1. díl >

Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků. Píše se rok 2575 a korporátní těžební kolonie na planetě Kerenza IV je napadena korporací BeiTech. Obyvatele před útokem nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží a pro BeiTech jsou jen potenciálním zdrojem problémů. Kady Grantová, její bývalý přítel Ezra a několik tisíc dalších lidí dokáže utéci díky intervenci lodě pozemské vlády Alexander. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem. A jedna z lodí BeiTechu se přibližuje, rozhodnuta dokončit, co začali.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Illuminae. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (328)

knidopel
11.05.2024 4 z 5

Knihu jsem nedávno dočetla už podruhé (poprvé jsem ji četla v době covidové karantény, kdy byla kniha dost tematická). Vrátila jsem se k ní po letech, kdy jsem se rozhodla, že bych se ráda pustila i do dalších dílů a dohnala tak nepřečtené resty ve své knihovně. Musím se přiznat, že až na pár maličkostí, jsem si již děj nepamatovala, takže jsem zažila při čtení opět spoustu překvapení.

Kniha a celá tato série je zkrátka jiná. Odlišná od všech knih, které jsem doposud četla. I když se jedná o docela tlustou "bichli", čtení šlo díky originálnímu zpracování a napínavému příběhu nakonec rychle (musím však souhlasit, že první polovina knížky je taková pomalejší, ale potom už to opravdu stojí za to)! A právě zpracování je to, co knížku spolehlivě odliší od všech ostatních. Bylo opravdu osvěžující číst a skládat si příběh z různých e-mailů, dokumentů, osobních deníků či plánků. Co se týče hlavních hrdinů, tak jsem si je okamžitě zamilovala a se zvědavostí hltala každou další stránku, kde se jejich příběh rozvíjel. Také bych chtěla vyzdvihnout docela aktuální téma, a sice zapojení AI jakožto jedné ze zásadních postav v příběhu.

Vždy mě trochu zklame, když dokážu dopředu odhadnout zápletku nebo dokonce konec příběhu, u Illuminae jsem však zklamaná rozhodně nebyla. Celý příběh byl jedno velké překvapení. A to včetně konce! Jsem zvědavá, jak to všechno bude pokračovat a těším se na další díly z této série.

theozijenamarsu
09.05.2024 5 z 5

Tahle kniha mi leží na poličce už něco málo přes dva roky a teprve předevčírem jsem se k ní konečně znovu vrátil. Začátek jsem za ty dva roky stihl přečíst snad čtyřikrát a pokaždé mi dával pocit, že tahle kniha nebude nic moc. Teprve napočtvrté jsem to konečně přečetl celé, navíc za pouhé dva dny.
U téhle knihy je důležité se tím začátkem prostě "prokousat" a zároveň se snažit všechny ty informace chápat. Když už chápete, co se děje, tak je tahle kniha naprosto úžasná. Na rozdíl od klasického stylu psaní je Illuminae v podstatě velká sbírka nejrůznějších záznamů a dokumentů, což je samo o sobě velký plusový bod. Příběh, i když může být ze začátku těžký na pochopení, je po celou knihu zajímavý a napínavý.
Zároveň se v knize nachází několik vážně nečekaných zvratů. Například strany 352 a 353 mi trvalo nějakou tu chvíli rozdýchat a pochopit, co se to sakra právě stalo.
Kniha jednoznačně stojí za přečtení.


Ailee
25.03.2024 5 z 5

Ponechávám pět hvězd, i když mě trošku štvala "mluva" některých hrdinů. Hlavně těch mladších. Přišlo mi, že autoři až příliš tlačili při snaze "mluvit" tak jak mluví mladí. Ale to je asi jediné, co knize vytýkám. Rozhodně stojí za přečtení. Po sedmi letech jsem se do ní pustila podruhé a nelituji. Ale předpokládám, že nemůže sednout všem. Zvlášť díky svému neortodoxnímu grafickému zpracování, které jí však dává ten pravý šmrnc.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2015 - Aurealis Award (Best Science Fiction Novel)


Kniha Illuminae v seznamech

v Právě čtených44x
v Přečtených1 672x
ve Čtenářské výzvě490x
v Doporučených248x
v Knihotéce650x
v Chystám se číst931x
v Chci si koupit279x
v dalších seznamech22x