Alchymista přehled

Alchymista
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145968/bmid_alchymista-Df9-145968.jpg 4 7602 7602

Pútavé rozprávanie o chlapcovi, ktorý sa nebál naplniť svoj osobný príbeh, si získalo srdcia všetkých generácií čitateľov. Symbolický a svojím dosahom i magický príbeh z roku 1988 je v 65 jazykoch najúspešnejším brazílskym románom.

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Ikar (SK)

O Alquimista, 1988

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alchymista. Přihlašte se a napište ho.

sakro
19.01.2025 2 z 5

Podle mého názoru je Alchymista naprosto neoprávněně přeceňovanou knihou. Knihou, která má ambice být o všem, ale ve skutečnosti není o ničem. Ano, souhlasím s tím, že oslovila miliony lidí na celém světě, ale já k ním rozhodně nepatřím. Nebýt masivní mediální podpory, ty miliony lidí by o knize ani nevěděly. Dvě hvězdy dávám za to, že čtení je takové "chytlavé", to přiznávám, ale nepřinese člověku nic. Čtu, ale naprosto nevím, co se stalo před dvaceti stranami. To by se u skutečně dobré knihy čtenáři stát nemělo. A možná proto, že se stále řešilo to samé, ke konci už to bylo i velmi nudné. Není to kniha, kterou bych ocenil jako odpad, ale kdybych ji nepřečetl, žádnou újmu v životě bych nepocítil.

lou63
13.01.2025 3 z 5

Kniha je rozhodně literární blockbuster, který oslovil miliony lidí po celém světě, včetně mě. Když jsem ho četla poprvé, byla jsem uchvácena Santiagovým příběhem a jeho cestou za Osobním příběhem. Poselství o následování svých snů a naslouchání znamením mě naplnilo nadějí a motivací. Teď, při dalším čtení, jsem si ale uvědomila, že příběh je možná až příliš idealistický.
Coelho nás povzbuzuje, abychom věřili, že když něco opravdu chceme, celý vesmír se spojí, aby nám pomohl. Je to krásná myšlenka, ale realita je často složitější. Někdy nestačí jen věřit a čekat na znamení – je potřeba tvrdě pracovat a čelit překážkám, které nejsou vždy snadno překonatelné.
Přesto je "Alchymista" kniha, která má své kouzlo. I když na mě tentokrát nezapůsobila tak silně jako dříve, stále jsem ocenila její pozitivní poselství.

BarboraJir
07.12.2024 3 z 5

Nechápu ten hype. Ano, ta myšlenka, že máme jít za svým snem a nebát se, je hezká. Často se ptám, jako mohou lidé žít a být "tak nějak v pohodě" a nejít si za štěstím. Ale kdybych to tak měla, tak tato kniha mě vykročit z komfortní zóny nepřinutí. Navíc to ke konci už ani nebylo moc čtivé. Průměr s obrovskou popularitou.

Knižní novinky (20. týden)

16.05.2021

Ocenění knihy (1)

1995 - Grand prix des lectrices de Elle (Novels)

Kniha Alchymista v seznamech

v Přečtených12 926x