Alchymistické povídky přehled
Gustav Meyrink (p)
Děj povídek, v nichž hlavní roli hraje tajemná alchymie a lidé, jejichž znalosti ve své době přesahují mez běžného poznání, se odehrává v 17. a 18. století.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1996 , Volvox Globator , Kniha, grafika, bibliofilie – KGBOriginální název:
Goldmachergeschichten, 1925
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alchymistické povídky. Přihlašte se a napište ho.
Meyrink byl můj milovaný autor, co se týče Golema a Bílého dominikána, na které jsem nedala nikdy dopustit. Alchymistické povídky spojuje touha po vědění, nebo spíše získání moci nad kovy a prvky a tím i získání bohatství, a zdá se, že nejeden alchymista špatně skončil. Z těchto povídek se také člověk doví něco z historie.
Pro některé je Meyrink český Poe, nicméně povídky v téhle knize rozhodně nemají tak brilantní pointu jako ty od Mistra hororu. Když už se Vám náhodou do ruky dostane substance pro přeměnu kovu ve zlato a máte všech pět pohromadě, asi těžko hned poběžíte za nejbližším panovníkem a všechno mu vyklopíte. Bohužel postavy v této knize si v tom přímo libují, a podle toho taky nakonec skončí..
Kniha Alchymistické povídky v seznamech
Část díla
2015 | Golem |
1937 | Anděl západního okna |
1998 | Valpuržina noc |
1991 | Zelená tvář |
1993 | Hašiš a jasnozřivost |
Český překlad povídkového souboru Goldmachergeschichten z roku 1925. Povídky s alchymistickou tématikou a spojujícím motivem snahy vrchnosti získat od adeptů alchymistického umění za každou cenu jejich schopnost přeměny stříbra či jiných kovů na zlato. To s sebou nese např. i mučení a dlouholeté pronásledování a ničení životů těch adeptů, kteří z vlastní ješitnosti či morální pokleslosti propadli iluzi, že o alchymistickém řemesle ví více, než skutečně "zasvěcení".
Všechny povídky jsou z mého pohledu velmi zdařilé kvality . Osobně se mi nejvíce líbilo "Dobrodružství Poláka Sendivoga", následována "Podivným hostem" a nejdelší povídkou, "Mnichem Laskarisem". Vedle Meyrikových alchymistických a mystických románů (Golem, Zelená tvář, Valpružina noc, Bílý Dominikán, Anděl západního okna) je jeho povídková tvorba další významnou částí jeho díla (další pak byly divadelní hry, které psal společně s Rodou Rodou). Za mě patří právě Goldmachergeschichten k vrcholu Meyrinkovy povídkové tvorby.