Aristokrat přehled
Antonín Mazáč
Alexandr Kraus série
Miluje zvířata, straní se lidí, fascinuje ho smrt... Uprostřed Karlových Varů je nalezeno torzo těla zabalené v igelitu a označené podivným symbolem – písmenem A v trojcípé hvězdě a kruhu. Případu se ujímá ambiciózní policistka Andrea Šimečková se svým vyšetřovacím týmem a postupně odhalují závoj nejasností, za nímž se skrývá dávno zaniklá ázerbájdžánská organizace s tajemným názvem Aristokratiya. Ale zmizeli její členové opravdu ze světa? Má být znak na mrtvole varováním, nebo výzvou k obnovení její činnosti? Andree je kromě kolegů k ruce i její přítel Alexandr Kraus, novinář a bývalý policista. Ten po počátečních pochybách pomáhá synovi své bývalé přítelkyně nalézt odpovědi na to, kam zmizel jeho nejlepší kamarád. Hledat začnou v ázerbájdžánské restauraci. Náhoda? Vyšetřování jede na plné obrátky. Reakce lidí, kterých se to dotýká, na sebe nenechají dlouho čekat a přinášejí s sebou jak odpovědi, tak i stínového protihráče, jenž je schopen kvůli své ochraně volit i ta nejkrajnější řešení…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aristokrat. Přihlašte se a napište ho.
Pokud si chcete precist skvelou ceskou detektivku, sahnete po knihach pana Mazace. A zacnete treba hned Aristokratem.
Autor vysvihl Aristokrata ve sviznem thrillerovem duchu, v jakemsi mixu soucasne anglicke whodunnit detektivky a severskeho thrilleru, a z obou si vzal to nejlepsi. Dej v ceskych realiich odsypa, graduje, zajimavy pribeh ani dialogy nemaji hlucha mista a dockame se i nekolika skvelych twistu.
Pan Mazac je zkuseny autor a bezesporu patri na vysluni ceske detektivni sceny.
Zajímavá zápletka, postavy mi nepřišly až tak sympatické, závěr mi přišel trochu přitažený za vlasy.
Knižní novinky (33. týden)
15.08.2021
Kniha Aristokrat v seznamech
2017 | Letargie |
2020 | Nezbytná opatření |
2021 | Aristokrat |
2023 | Konzultant |
2019 | Tři kříže |
(SPOILER) Přečetla jsem nejprve Konzultanta, ten se mi vcelku líbil, pak jsem se rozhodla dát šanci i prvním dílům trilogie. Zatímco neuspokojivě rozvláčná Letargie mne nezaujala vůbec, Aristokrat byl o poznání svižnější. O otci pramálo zmínek, o to více o Andree... Hrdinovy myšlenkové bonmoty naneštěstí nenaplňují celou knihu, najdou se hromadně na samotném počátku.
Samozřejmě divočina témat: Hrobník fascinovaný smrtí zvířat a "léčením" lidí, alkoholová mafie, podnikající Ázerbajdžánci ve Varech a zejména podivuhodná smyšlená skupina Aristokratiya v jejich domovině. Tvrdé až surové až do adrenalinového závěru. Ale že by se hrdina a v závěsu za ním celé policejní oddělení nechalo tak tahat za nos, a dokonce ne jen jediným pachatelem, to bylo hodně na pováženou. 70%
"Smutek, kterým si musí projít každý, kdo někoho ztratil. Nebo o někoho přichází. Je to stadium, které nikdo nedokáže správně ukočírovat. Černé myšlenky jsou svině a našeptávají lidem věci, za které by se nestyděli ani sérioví vrazi."