Alšovy pohádky (15 pohádek) přehled
Karel Jaromír Erben , Božena Němcová , Václav Říha (p)
Výběr nejoblíbenějších českých národních pohádek doprovází jemnými perokresbami malíř - ilustrátor, uctívaný generacemi malých i velkých čtenářů. 13-224-KMČ-69
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alšovy pohádky (15 pohádek). Přihlašte se a napište ho.
Zbožňuji všechny klasické české pohádky. Za mě to nejlepší, co dítě může při prvním čtení potkat.
Jedna z knížek, které prababička koupila dědovi, když byl chlapec. V dětské knihovničce jsem ji po třech generacích našla i já – a zamilovala jsem se do ní.
Za nejkrásnější pokládám Milana a Velenku, pohádku literárního vědce Václava Tilleho (zde pod pseudonymem V. Říha). Jako dítě jsem některé pasáže uměla slovo od slova. I jako dospělá žasnu nad krásou, sugestivností, fantasií a dynamikou vyprávění. Samojedova zem je smyšlená směsice Ruska a Orientu, ale autor ji vylíčil tak, že mám chuť věřit, někde v dálce leží přesně taková. I Velenčiny zázraky jsou popsané tak krásně, a přitom uvěřitelně, jako by je člověk před sebou viděl.
„Přejel širé stepi pod horkým, modrým nebem, neviděl než stáda koní, až dojel konečně k podivnému hrádku. Věže měly zlaté a barevné báně, ve velikých zahradách s kamennými ploty stály nízké domky s rovnými střechami, kolem dokola se táhly lány kukuřice, tabáková pole a zahrady vinné révy. Když Milan dojel až k hrádku, vyběhlo na něho hejno žlutých psů, hubených, zlých, div mu nesplašili koně.“
Kniha Alšovy pohádky (15 pohádek) v seznamech
v Mé knihovně | 26x |
Autoři knihy
česká, 1811 - 1870 Božena Němcová
česká, 1820 - 1862 Václav Říha (p)
česká, 1867 - 1937
Nádherné pohádky a ilustrace, literární poklad.