Alternativa I přehled

Alternativa I
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269811/bmid_alternativa-i-AXH-269811.jpg 5 13 13

Kniha hudebníka Mikoláše Chadimy ALTERNATIVA se stala jedním z nejvýznamnějších svědectví o českém rocku sedmdesátých let. První svazek plánovaného dvoudílného vydání mapuje autorovy hudební začátky a končí rokem 1981, kdy rozpustil The Extempore Band. Kromě podrobného přehledu Chadimovy muzikantské kariéry obsahuje kniha mimořádně cenný popis toho, co se dělo před oponou i za oponou hudebních aktivit v Československu v éře „normalizace“. Autor s drsnou upřímností vzpomíná na hudebníky, kapely, události, zákulisí i na celkovou náladu onoho husákovského „bezčasí“ a nešetří nikoho na celé škále hudební scény od oficiálních kapel až po undergroundovou scénu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alternativa I. Přihlašte se a napište ho.

jerisno
29.03.2022 5 z 5

Neznalému se Mikoláš Chadima může jevit jako takový zahořklý, divný patron, ale já si myslím, že je naprosto v pohodě. Jeho hudbu jsem sledoval, ať už v Extempore, Kilhets, MCH Bandu, nebo na sólových věcech a vždy jsem si ji užíval, jako něco vyjímečného, jinde neslyšeného.
Logicky jsem tedy sáhl i po jeho knižních vzpomínkách. Je mi záhadou, jak si může všechno pamatovat, protože já si nepamatuju skoro nic (a to jsem nezažil ani desetinu toho, co Mikoláš). Jeho trefné, nekorektní a cílené komentáře a "špílce" tehdejší doby, nejenom hudební, byly zábavné, poučné i povzbudivé. Celý první díl Alternativy je skvělá zážitková jízda a já jsem si ji náležitě užil. Co se týká dílu druhého, navazujícího, dobré 3/4 knihy jsou neméně čtivé a zajímavé. Ta poslední čtvrtina je věnována událostem po roce 1989 a na můj vkus je tam už mnoho politiky. Ale taková byla doba a i já, zcela apolitický jedinec, jsem tehdy politikou a společenským děním naplno žil.
Možná proto musím ocenit, že Mikoláš Chadima si i v této etapě zachovává střízlivost a odstup a je schopen i společensky glorifikované jedince sepsout na první dobrou.
Děkuji za Vaše vzpomínky pane Mikoláši a budu se těšit na případné další hudební novinky.

Majto
23.01.2022 5 z 5

Skvelo, úprimne a pútavo opísaná doba minulá. Autor má skvelý rozprávačský štýl a čítanie je radosťou.
Doteraz som informácie o nej väčšinou čerpal len z rôznych článkov, rozhovorov v časopisoch. Tak sa stalo, že som sa dostal k mnohým mne neznámym menám a moje hudobné obzory boli opäť raz rozšírené.

iz67
01.01.2020 5 z 5

Naprosto uzasna kniha. Nechapu, ze jsem si tohle nechal tak dlouho unikat (precteno 2019). Koho zajimaji sedmdesatky a zacatky osmdesatek v cesky alternativni muzice, tak pro toho je to povinna cetba. A pritom se to vubec netahne. Chadima tady rozdava rany na vsechny strany (prorezimni 'umelci', andros, clenove kapely, ...) a timhle silnym subjektivnim prvkem jeste zvysuje autenticnost zazitku pri cetbe. Vrele doporucuju.

Kniha Alternativa I v seznamech

Mikoláš Chadima