Altinbeşik: Cesty ke Zlaté kolébce / Journeys to the Golden Cradle přehled

Altinbeşik: Cesty ke Zlaté kolébce / Journeys to the Golden Cradle
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382665/bmid_altinbesik-cesty-ke-zlate-kolebce-journeys-to-the-golde.png 3 1 1

Příběh reálného dobrodružství skupiny českých speoleologů, která se snaží v tureckém pohoří Taurus, blízko turistické Antalye, prozkoumat nádhernou jeskyni Altinbeşik. Její název v překladu znamená Zlatá kolébka. Kniha vás provede čtyřmi posledními expedicemi do tajemného, nekončícího podzemí. Dočtete se o potápění v hlubokých sifonech, slaňování do propastí, několikadenních pobytech v temnotě a hlavně o kamarádství a nadšení pro objevování nových, bílých míst na této planetě. V knize naleznete řadu unikátních panoramatických fotografií, které vyhrály mezinárodní soutěž Czech Speleo Photo, odkazy na virtuální prohlídku jeskyně, deníky účastníků expedic a také jedinečnou mapu podzemí. Český a souběžný anglický text.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Altinbeşik: Cesty ke Zlaté kolébce / Journeys to the Golden Cradle. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

David81
07.08.2024 3 z 5

Knížka začíná přesně tam, kde skončila předchozí publikace (Cesty ke Zlaté kolébce: Expedice Taurus 89, 90, 92, 95, 97) – na služební cestě Evžena Janouška, kterému se podařilo po dlouhé pauze dojednat další průzkum jeskyně Altınbeşik v tureckém pohoří Taurus. Díky tomu se tu mohly v letech 2013-2016 uskutečnit další čtyři expedice s několika významnými objevy, které jsou ústředním tématem této knížky.
Oproti minulým výpravám tu je změna. Turecké úřady si nyní vymínily přítomnost tureckých jeskyňářů. Až na čestné výjimky je zde o nich psáno s velkým despektem. Některé jejich příhody jsou úsměvné, z jiných mrazí (pád transportované tlakové lahve z výšky 40 metrů, skoroutopení Emreho, který, jak vyšlo později najevo, se v jeskyni potápěl vůbec poprvé).
Další změna se týká obsahu. Oproti předchozí publikaci je převážná část textu tvořena přepisem expedičních deníků několika účastníků. A v tom vidím problém. Deníkové záznamy jsou asi pochopitelné pro ty, kteří lokalitu dobře znají. Pro čtenáře, pro něž to je subterra incognita, je podle mě tahle forma dost nevhodná. Navíc se tu hodně projevuje různá úroveň zápisků – od strohého textu Evžena Janouška (vyrážíme, vystrojujeme, mapujeme, spíme skvěle), až po dlouhé podrobné líčení Ondry Jägera. Ubylo i historek s místními domorodci, které zpestřovaly minulou publikaci.
Naproti tomu je zde několik fantastických fotografií pořízených pro virtuální prohlídku jeskyně (viz https://vt.evzenjanousek.com/altinbesik/) a složená podrobná mapa celé jeskyně.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Altinbeşik: Cesty ke Zlaté kolébce / Journeys to the Golden Cradle v seznamech

v Přečtených1x
v Chci si koupit1x