Alžběta. Císařovna z rodu Wittelsbachů přehled
Sigrid-Maria Größing
Habsburky a Wittelsbachy poutaly těsné rodinné svazky. Manželství byla uzavírána z dynastických a politických důvodů a někdy i z lásky. Autorka zobrazuje staleté dějiny Sisiných předků z panovnického rodu Wittelsbachů, začíná prvním císařem dynastie Wittelsbachů Ludvíkem IV. Bavorem a jeho soupeřem a bratrancem Fridrichem Sličným Habsburským, pokračuje přes pohádkového krále Ludvíka II., Sisina „nepravého bratrance“, a končí šťastnými i bolestnými osudy jejích sester, bratranců a tet žijících u evropských šlechtických dvorů... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
Elisabeth. Kaiserin aus dem Hause Wittelsbach, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alžběta. Císařovna z rodu Wittelsbachů. Přihlašte se a napište ho.
Opět jedna z dobrých, skvělých knih od této autorky. Sice něco je napsáno jíž v jiných jejich knihách, ale celkově to ušlo. Jeden dojem jsem z této knihy měla, ale musela jsem si to vyhledat v knize z roku 1923. Tato kniha je spíš takový ucelený bulvár o šlechtě . Ta věta docela je platná
.. Wittelsbachové nevynikají příliš pozemskými statky,chtějí pouze pozlatit svou korunu habsburským zlatem. Mužští a ženští příslušníci tohoto rodu, kteří se namáhali oženit do bohaté dynastie,
Pěkně zpracováno, škoda těch stran, které autorka využila pro císařovniny rodiče a sourozence, tchyni a strýce Ludvíka, neboť tyto medailonky již zveřejnila ve své knize Sisi a její rodina.
Kniha Alžběta. Císařovna z rodu Wittelsbachů v seznamech
Habsburkové Sisi, Alžběta Bavorská, 1837–1898 Rakousko-Uhersko dějiny Evropy Wittelsbachové Ludvík II., bavorský král, 1845-1886 Bavorsko
1996 | Silné ženy, slabí muži |
2007 | Sisi a její rodina |
1992 | Lásky trůnu habsburského |
1999 | Císařovna Alžběta a její muži |
2007 | Sisi - moderní žena |
Z názvu jsem čekala, že to bude více o Sisi a ne o všech jejích příbuzných, ne že by kniha byla špatná, dozvěděla jsem se zajímavé věci a bavila mě, ale pokud chce někdo knihu opravdu o Sisi, měl by sáhnout po jiné :)