Přátelé a protivníci přehled
Nick Spencer
Amazing Spider-Man (2018) série
Všichni kolem Petra Parkera hrozí, že uvrhnou jeho život do pořádného chaosu! Příklad číslo jedna: Boomerang. Čekáte, až se Fred Myers, coby Petrův nový spolubydlící, konečně proflákne? Je to tu! Když přijdou Boomerang a Spider-Man do baru, tak to není začátek žádného vtipu, protože tu jde o Bar beze jména, co je plný padouchů, kteří netouží po ničem víc, než po Spideyho smrti! A pak, když se v New Yorku objeví Cech zlodějů, aby ukradl, co se dá, musí se Spidey spojit se svou bývalou protivnicí a vládkyní podsvětí, Black Cat! Obsahuje sešity Amazing Spider-Man (2018) č. 6-10 od Nicka Spencera, Humberta Ramose, Stevea Liebera, Michele Bandiniové, Victora Olazaby, Edgarda Delgada, Rachelle Rosenbergové a Ericka Arciniegy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přátelé a protivníci. Přihlašte se a napište ho.
Je to celkom ok.
Druhý diel sa skladá z dvoch príbehov. Prvý je celkom fajn, Spencer sa trochu viac venuje postave Boomeranga. I keď je Frederick Myers kretén, tak Spencer ho robí trochu sympatickejším. Som zvedavý, čo s ním ešte v budúcich číslach postvára.
V druhom príbehu sa vracia naša obľúbená Black Cat. A spolu so Spider-Manom sa zapletú s Cechom zlodejov. Tento príbeh ma bavil viac. Asi vďaka tomu, že mi prišiel vtipnejší, Spidey tu má svoje klasické hlášky. Trochu mi vadí koniec tohto príbehu, ktorý mi prišiel urýchlený, i keď to vyriešenie situácie bolo vtipné. Za ten pocit urýchlenosti môže asi aj jeden faktor, o ktorom som sa viac rozpísal v odstavci nižšie. A vyriešili sa problémy medzi Spider-Manom a Black Cat, o ktorých bohužiaľ veľa nevieme, lebo sa odohrali v komiksoch, ktoré u nás nevyšli. Nevadí. Dvojka Spider a Cat ma baví.
Celkom fajn mi prišla linka s Marry Jane a ,,Vzhlížencami". Pri záverečnom zošite som si spomenul na komiks Šťastné narodeniny (vyšlo v roku 2010 u Crwe), ktorý končil zošitom, v ktorom teta May rozpráva o tom, ako vstrebáva zistenie, že Peter je Spider-Man a Spidey medzitým bojuje s nejakým zetkovým zloduchom. A ten boj je tam len, aby tam bola nejaká akcia, primárne sa dej sústredil na May. A mám pocit, že tak to mal spraviť aj Spencer. Venovať sa primárne Marry Jane a nie rozdeľovať pozornosť medzi ňu a uzavretie linky s Cechom zlodejov. Toto delenie je jedným z faktorov, prečo mi linka s Cechom prišla urýchlená.
Ako celkom je to ale ok. Taká zbierka výplnkových príbehov.
Druhý díl Spidermana mi přijde o něco slabší než jeho předchozí díl. Děj je fajn a rozhodně vás u komiksu drží, ale není tak poutavý jako právě v prvním díle. Zápletka se zloději superhrdinských zbraní mi přišla fajn, ale nijak víc mě nenadchla. Objevila se tu Black cat, za což jsem ráda, jelikož má dohromady se Spider-manem skvělou chemii a jejich pasáž mě velmi bavila.
Hodně mě chytla část s Jane v podpůrné skupině pro lidi, co jsou v nějakém bližším vztahu se superhrdiny. Je to část, která hraje na vážnou notu a za mě to tak hezky vyvažuje ty hlavně humorné prvky zbytku komiksu. Navíc řeší důležité věci a starosti, které mohou mít právě lidé, co jsou velmi úzce napojeni na superhrdiny.
Celkově bych u tohoto dílu řekla spíše průměr, ale i tak se rozhodně pustím do dalších dílů.
Milovat a psát, Mezi psychopaty a další knižní novinky (16. týden)
17.04.2022
Kniha Přátelé a protivníci v seznamech
2019 | Hail Hydra |
2021 | Tajné impérium 1 |
2020 | Maria Hillová před soudem |
2021 | Návrat ke kořenům |
2020 | Budování impéria |
Druhý diel 'Amazing Spider-Man: Priatelia a protivníci' vyšiel v roku 2018 (český trh 2022) a obsahuje 124 strán zábavy.
Tentokrát je to však trochu menej vtipné a okrem akcie sa dbá aj na serióznejšie veci. Napríklad dejová linka s MJ a podpora ľudí, ktorí majú superhrdinov ako svojich blízkych či rodinných príslušníkov. Tým, že je tu menej humoru, príde mi, že vyznieva oveľa lepšie a nie je to zbytočne prehnané. Akcia je tiež fajn, ale vzhľadom na celkový obsah komiksu sa dá konštatovať, že je tu toho o niečo menej, ako v úvodnom čísle. Ale to je náhodou celkom dobrý krok. Pri čítaní nie ste zbytočne rozptyľovaný desiatkami iných vecí.
Spidey tu má drobné problémy so svojim spolubývajucim, ktorý je v skutočnosti superzloduchom a riešia sa tu aj zločinci, ktorí majú v úmysle ukradnúť hotový arzenál zbraní superhrdinov. Tento príbeh a pomaly sa črtajúci záporák v pozadí však ťahá za kratší koniec.
Moju pozornosť upútal hlavne druhý príbeh s Black Cat, v ktorom je však opäť vidieť, koľko poznatkov nám ako čitateľom "českých vydaní" chýba. Tie komiksy vychádzajú v zahraničí ako na bežiacom páse a preto je niekedy ťažké pochopiť čo sa medzi postavami stalo. Presne to sa deje aj medzi Petrom a Feliciou, ktorých príbeh sa ešte v ďalších častiach určite rozoberie viac.
Samozrejme, nechýba tu ani Kingpin a táto nová séria je tiež zaujimavá tým, že sa tu vždy ukáže aj nejaký ten dávno zabudnutý "B" až "C" zloduch.
,Priatelia a protivníci' ma teda ako komiks vôbec nesklamal. Je stále zábavný, odľahčený, menej "detinský" ako v prvom diely, a trocha zvážnel. Táto séria je svojská, no baví ma a teším sa na to, čo si pre nás Nick Spencer pripravil ďalej!